کاربر:Hossein/صفحه تمرین
کشتیربایی جمهوری اسلامی ایران
بعد از کشتیربایی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس در تیرماه 1398 و ادامه آن در مرداد ماه همین سال که یک بار آن مربوط به کشتی اماراتی بوده و یکبار کشتی انگلیسی "استینا ایمپرو" و به قولی دو کشتی انگلیسی ،موضوع کشتیربایی دوباره بر سر زبانها افتاد. کشتیربایی ( Piracy ) یک اصطلاح است. این اصلاح معادل دزدی دریایی و دزدان دریایی است و به یکی دو دهه پیش برمیگردد. در آن زمان معمولا نام دزدان دریایی سومالی بر سر زبانها بود. دزدان دریایی سومالی در سال ۲۰۰۸میلادی (۱۳۸۷)، ۴۰ فروند کشتی را به سرقت بردند.[۱] از جمله در سپیدهدم ۲۱ اگوست ۲۰۰۸ یک کشتی ایرانی، سپس یک کشتی ژاپنی و سرانجام یک کشتی آلمانی در منطقه خلیج عدن ربوده شدند.[۲] در این جریان دزدان دریایی علاوهبر غارت محموله کشتیها، خدمه آن را نیز گروگان گرفته و از مالکان کشتیها برای رهایی گروکانها تقاضای پول کردند.در دی ماه همان سال که سال میلادی جدید ۲۰۰۹ محسوب میشد یک کشتی مصری دزدیده شد. در خرداد ۱۳۸۸ (۲۰۰۹) خبر تویه ۸۰ دزد دریایی به نمایندگی از ۲۰۰ دزد دریایی سومالی در مطبوعات منتشر شد و جهان در انتظار کاهش کیفی این پدیده بود.[۳] در ۱ اردیبهشت ۱۳۹۰،خبرگزاری فرانسه از تصرف یک کشتی باری ایتالیایی در دریای عرب در نزدیکی عمان در روز پنجشنبه خبر داد که با ۲۱ خدمه از جمله شش نفر تبعه کشور ایتالیا به سوی ایران در حرکت بوده است.[۴] در پی مبارزه بینالمللی با این پدیده، سازمان بین المللی دریانوردی اعلام کرد از اول ژانویه تا ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) ۶۹ مورد حادثه کشتی ربایی توسط دزدان دریایی سومالی رخ داده است که در مقایسه با دوره مشابه در سال گذشته ۳۲ درصد کاهش نشان می دهد. بن بکرینگ فرمانده واحد ضد دزدی دریایی ناتو در کنفرانس خبری روی کشتی جنگی هلندی اچ ان ال ام اس اورتسن در مسقط گفت : ما با گشت زنی مستمر خود به موفقیت های بیشتری در کاستن از خطر دزدان دریایی سومالی دست یافته ایم اما جامعه بین المللی باید به مبادله پیشنهادها ادامه دهد و تلاش های خود را برای نابودی کامل این مشکل افزایش دهد.[۵] این مبارزه جهانی منجر به کاهش کیفی آن شد.
توقیف کشتی گریس ۱ متعلق به جمهوری اسلامی ایران
روز پنجشنبه، ۱۳ تیر ۱۳۹۸ (۴ ژوئیه ۲۰۱۹)، فابیان پیکاردو، وزیر اعظم دولت محلی جبلالطارق[۶] در بیانیهای اعلام کرد که تفنگداران نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا یک نفتکش را که حامل ۲ میلیون تن نفت خام به مقصد بندر بانیاس در سوریه بود در سواحل این سرزمین توقیف کردهاند. جبل الطارق، واقع در شبهجزیره ایبریا از سرزمینهای برون مرزی تحت حاکمیت بریتانیاست. در این بیانیه آمده است که "شواهد کافی در دست بود که نشان میداد مقصد نفتکش گریس-۱ پالایشگاه بانیاس در سوریه بوده است." جان بولتون، مشاور امنیت ملی رییس جمهوری آمریکا با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی توییتر، انتقال نفت ایران به سوریه را نقض تحریم های اتحادیه اروپا علیه حکومت بشار اسد دانسته است.[۷]به گزارش اسپوتنیک به نقل از مهر ، جزییات مربوط به توقیف نفتکش «گریس ۱» در منطقه جبل الطارق نشان میدهد این نفتکش متعلق به یک شرکت روسی به نام russian titan shipping line است که محل ثبت آن در امارات است و نفت ایران را حمل میکرده است.[۸] همچنین گفته شده است که این نفتکش متعلق به یک شرکت مستقر در سنگاپور است و پیش از توقیف با پرچم پاناما فعالیت میکرد.
در پی این حادثه ابتدا ظریف گفت ایران خواستار حل مسأله آزادی نفتکش است و به دنبال تشدید اوضاع نیست و جرمی هانت، وزیر امور خارجه انگلیس روز 13 ماه ژوئیه در پیامی در توییتر نوشت که اگر اطمینان یابیم نفتکش ایرانی به سوریه نمیرود آزادی آن را تسهیل میکنیم. از سوی دیگر پلیس جبل الطارق اطلاع داد که تمامی 4 پرسنل بازداشت شده نفتکش ایرانی بدون اتهام و به قید وثیقه آزاد شدند.[۹] اما در ۲۵ تیرماه علاء الدین بروجردی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با لحن تهدیدآمیزی اعلام کرد حوادث آینده نشان خواهد داد در مواجه با توقیف نفتکش گریس ۱ و دستگیری خدمه آن در تنگه جبل الطارق، کشوری که در این عرصه متضرر می شود انگلیس خواهد بود.[۱۰]
کشتی گریس۱ حدود 40 روز توقیف بود. دادگاه عالی جبلالطارق در تاریخ پنجشنبه ۱۵ اوت/ ۲۴ مرداد حکم به رفع توقیف آن داد ولی آمریکا خواستار توقیف مجدد آن به دلیل وابستگی به سپاه پاسداران که در لیست تروریستی آمریکا میباشد شد[۱۱] اما دادگاه جبلالطارق به دلیل اینکه این لیستگذاری در اتحادیه اروپا تایید نشده است این درخواست را رد و نهایتا در پنجشنبه شب 29 مرداد 1398 این کشتی آبهای جبلالطارق را به مقصد آبهای بینالمللی و به گفتهیی به سوی یونان ترک کرد. در همین رابطه وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرده که ایران به دولت جبلاطارق تعهد داده این نفتکش به سوریه نخواهد رفت. اما رژیم ایران آن را تکذیب کرد.[۱۲] رژیم ایران نام کشتی را پس از رفع توقیف "آدریان دریا ۱" نهاده است.
کشتیربایی جمهوری اسلامی ایران
روزشمار تنشهای سه ماه اردیبهشت، خرداد، تیر 1398
۲۲ اردیبهشت: انفجار چهار نفتکش در بندر فجیره امارات که جمهوری اسلامی به آن متهم شد
۲۴ اردیبهشت: حمله پهپادی حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی به خط لوله نفت کلیدی شرق به غرب عربستان
۲۳ خرداد: حمله به یک نفتکش ژاپنی و یک نفتکش نروژی در دریای عمان توسط تروریستهای وابسته به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ، همزمان با دیدار تاریخی رهبران ژاپن و ایران
۲۹ خرداد: حمله راکتی به ساختمان دفاتر شرکتهای نفتی بینالمللی در بصره عراق
۳۰ خرداد: سرنگونی پهپاد تجسسی آمریکا توسط سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در تنگه هرمز
۱ تیر: اخباری مبنی بر بمبگذاری خط لوله پالایشگاه بانیاس سوریه و اختلال در صادرات نفت ایران
۳ تیر: تحریم پنج فرمانده مناطق عملیاتی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در خلیج فارس توسط آمریکا
۱۳ تیر: توقیف نفتکش ایرانی گریس ۱ در جبل الطارق به اتهام نقض تحریم اتحادیه اروپا علیه سوریه
۲۰ تیر: طرح ادعای" تلاش ناکام سپاه برای توقیف یک نفتکش بریتانیایی" از طرف مقامهای آمریکایی
۲۳ تیر: توقیف نفتکش ریاح وابسته به امارات توسط سپاه با طرح اتهام قاچاق سوخت
۲۷ تیر: ادعای ترامپ درباره سرنگونی یک پهپاد سپاه پس از نزدیکی آن به ناو آمریکایی، بهرغم تکذیب آن از طرف ایران
۲۸ تیر: (19 ژوئیه 2019) توقیف نفتکش بریتانیایی استینا ایمپرو توسط سپاه با ادعای "نقض قوانین دریانوردی"[۱۳]
ربودن کشتی انگلیسی "استینا ایمپرو"
در پی این حوادث سپاه پاسداران ایران روز جمعه ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۹/ ۲۸ تیرماه ۱۳۹۸ اعلام کرد که نفتکش بریتانیایی "استینا ایمپرو" رابه خاطر آنچه رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی خواند، در تنگه هرمز توقیف کرده است. این کشتی ۲۳ خدمه داشته که ۱۸ نفر خدمه این نفتکش هندی و پنج خدمه دیگر از کشورهای روسیه، فیلیپین و لتونی بودند. نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران این نفتکش را شب گذشته به لنگرگاه بندرعباس منتقل کرد.
ربودن کشتی دوم انگلیسی "مصدر"
گزارش داده شد که یک نفتکش دوم هم در خلیج فارس به سوی بندر لنگه ایران تغییر مسیر داد اما در حالیکه بلافاصله تصور شد که درحال ادامه دادن به مسیر از پیش تعیین شده باشد اما بعدا مشخص شد که کشتی "مصدر" که تحت مالکیت بریتانیا است و با پرچم لیبریا حرکت می کند نیز ربوده شده است.[۱۴]
واکنشها
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در حساب توییتر خود گفت توقیف نفتکش بریتانیا از سوی جمهوری اسلامی عملی قانونی بوده است.
روز شنبه، ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۹ /۲۹ تیر ۱۳۹۸، مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان گفت که نفتکش "استینا ایمپرو" در مسیر تردد خود با یک کشتی صیادی برخورد کرده است.
نیروی دریایی سپاه رسماً روز جمعه (۲۸تیر) اعلام کرد که توقیف نفتکش انگلیسی به درخواست سازمان بنادر و کشتیرانی ایران و بهدلیل نقض قوانین دریانوردی از سوی این نفتکش صورت گرفته است، و افزود نفتکش بریتانیایی را "برای سیر مراحل قانونی و بررسیهای لازم" به سازمان بنادر و کشتیرانی تحویل داده است اما روشن نکرد که از نظرش این نفتکش چه قوانین و مقرراتی را نقض کرده است. روز پنجشنبه و هنگام اعلام توقیف نفتکش ریاح، سپاه اعلام کرد این نفتکش را به دلیل "قاچاق سوخت" و با حکم قضایی توقیف کرده است.
در حالیکه سپاه ادعاهای فوق را اعلام کرده بود اما نهادهای مختلف حکومتی صراحتاً از این کشتیربایی تعریف و تمجید کرده و بیش از ۱۶۰نماینده مجلس جمهوری اسلامی طی بیانیهیی از این اقدام سپاه پاسداران حمایت کردند.
به دنبال توقیف این نفتکش بریتانیایی توسط ایران، وزارت امور خارجه بریتانیا، کاردار موقت جمهوری اسلامی ایران در لندن را احضار کرد. آقای هانت در توییتی گفت: "در حالیکه آقای ظریف هفته گذشته به او اطمینان داده بود که خواهان کاهش تنشهاست اما آنها کاملا برخلاف گفته شان عمل کردند."[۱۳]
بریتانیا علاوه بر احضار کاردار ایران، توقیف این نفتکش را حرکتی خطرناک خواند. جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، هشدار داد که اگر ایران نفتکش توقیف شده ای که با پرچم بریتانیا حرکت می کند را آزاد نکند، با "عواقب جدی" روبرو خواهد شد.آقای هانت گفت که این کشتی تحت محاصره چهار قایق و یک هلی کوپتر درآمد. دولت بریتانیا مدعی شده که نفتکش استینا ایمپرو در آبهای سرزمینی عمان قرار داشته و توسط نیروی دریایی سپاه مجبور به تغییر مسیر و ورود به آبهای ایران شده است. جرمی هانت در مورد توقیف نفتکشها توسط جمهوری اسلامی اعلام کرد"این توقیف غیرقابل قبول است. حفظ آزادی کشتیرانی و تردد ایمن و آزاد کشتی ها در منطقه اهمیت اساسی دارد."
سر ریچارد دالتون، سفیر سابق بریتانیا در تهران، به بی بی سی گفت که ایران "سعی دارد در دل صاحبان و کارگزاران نفتکش ها وحشت بیاندازد".
بریتانیا سه روز بعد از توقیف نفتکش خود توسط سپاه پاسداران به شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران شکایت کرد.
قدرتهای اروپایی به ایران هشدار دادهاند که نفتکش بریتانیایی توقیف شده را آزاد کند.
وزیر خارجه آلمان طی اخطار به جمهوری اسلامی ایران گفت: کشتی ربایی های جمهوری اسلامی اوضاع خلیج فارس را بیش از پیش متشنج کردە. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان نسبت بە وقوع جنگ در منطقە در نتیجە جنگ افروزی های سپاە پاسداران بە دولت ایران هشدار داد.
فرانسه گفت کارهای این چنینی به تلاشها برای کاهش تنش در منطقه آسیب میزند. آلمان هم گفت که این کار به تنش بیشتر دامن می زند. بحرین هم در بیانیهای توقیف نفتکش بریتانیایی را به شدت محکوم کرد و خواستار آزاد کردن آن شد. هند و فیلیپین از ایران درخواست کردند تا شهروندانشان را که در کشتی بریتانیایی است، آزاد کنند.[۱۳]
آمریکا توقیف نفتکش بریتانیایی را به عنوان خشونت و تشدید تنش محکوم کرده و گفت برای "دفاع در برابر اقدامات خصمانه ایران" با متحدان آمریکا همکاری میکند.
تام واتسون نائب رهبر حزب کارگر در توییتی تحولات روز شنبه، ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۹ /۲۹ تیر ۱۳۹۸ را "یک نگرانی واقعی" خواند و افزود که "هر حرکتی برای توقیف یک کشتی بریتانیایی باعث تشدید جدی و زیانبار تنش در شرایطی است که نیازمند رفع تنش است."
یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت این دومین بار ظرف کمی بیش از یک هفته است که بریتانیا "هدف خشونت تنش زای" ایران قرار می گیرد.
همزمان فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد در قالب تلاشی چندملیتی قصد افزایش عملیات تجسسی و امنیتی در آبراه های حساس خلیج فارس را دارد تا در پرتو رویدادهای اخیر از آزادی کشتیرانی اطمینان حاصل کند.
روز چهارشنبه ۱۶ژوييه ۲۰۱۹ گزارش شده بود که آمریکا درحال اعزام حدودا ۵۰۰ سرباز به عربستان سعودی است.
سخنگوی پیمان ناتو در بیانیهای توقیف دو کشتی توسط ایران در خلیج فارس را محکوم کرد و افزود: «این اقدام به چالش کشیدن روشن آزادی بینالمللی عبور و مرور (دریایی) است.»
افشای اطلاعات کشتیربایی سپاه پاسداران
یک گزارش اختصاصی اپوزیسیون ایران، یکانهای جمهوری اسلامی ایران که نفتکش انگلیسی را تصرف کردند را فاش میکند و از تأسیسات زیر سطحی جزیره قشم.....که از سواحل آن برای انبار کردن موشکهای دریایی استفاده میشود پرده برداشته است. بنا به گزارشی که مجید حریری عضو کمیسیون پژوهشهای دفاعی و استراتژیک شورای ملی مقاومت ایران تهیه کرده و به روزنامه البیان[۱۵] داده شد توقیف کشتی انگلیسی یک تصمیم سیاسی از سوی حكومت ایران بود. بر اساس اين گزارش، خامنهای ولیفقیه جمهوری اسلامی سه روز قبل از توقیف این کشتی گفت ما بهجای کشتی گریس ۱که نفت قاچاق حمل میکرد تلافی میکنیم. بعد از توقیف کشتی نیز لاریجانی رئیس مجلس به صراحت گفت توقیف این کشتی تلافی کشتی گریس ۱بوده است. حریری در گزارش خود افزود: خامنهای دستور حمله و توقیف کشتی را به فرمانده سپاه پاسداران داد، بر این اساس تصرف نفتکش انگلیسی «استنا ایمپرو» در روز جمعه ۱۹ژوئیه بهدستور سرلشگر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و زیر نظر سرتیپ پاسدار علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه و فرماندهی سرتیپ پاسدار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه انجام شده است. این عملیات توسط ناوتیپ۱۱۲ ذوالفقار قشم از یگانهای منطقه یکم نیروی دریایی سپاه با کمک تیپ ویژه تکاوری موسوم به ابا عبدالله انجام شد. مرکز فرماندهی منطقه یکم نیروی دریایی سپاه در بندرعباس در اسکله باهنر واقع شده و فرمانده فعلی منطقه یکم دریایی دریادار دوم علی عظمایی و جانشین وی دریادار دوم علی غلامشاهی میباشد. محدوده این منطقه دریایی از حدود بندر سیریک تا انتهای غربی جزیره قشم قرار دارد و فرمانده ناوتیپ ۱۱۲موسوم به ذوالفقار قشم ناوسالار سوم پاسدار مهدی هاشمی است. مأموریت اصلی این یگان کنترل ترددات نفتکشها از تنگه هرمز میباشد. مرکز اصلی ناوتیپ ۱۱۲موسوم به ذوالفقار قشم در پادگان سپاه در منطقه مسن جزیره قشم قرار دارد که دارای یک اسکله اختصاصی سپاه میباشد. این تیپ یک مرکز در فاصله پنج کیلومتری شهر قشم (با یک اسکله اختصاصی) و یک مرکز در اسکله بهمن در شرق جزیره قشم و یک مرکز در بندرلافت(با یک اسکله اختصاصی) در شمال جزیره قشم دارد. این گزارش خاطرنشان کرده است که نیروی دریایی سپاه، اقدام به ساختن تأسیسات زیر سطحی در داخل جزیره قشم و همچنین سواحل این جزیره برای انبار کردن موشکهای دریایی کرده و از این جزیره بهعنوان انبار موشکهای دریایی کروز برای صادرات به کشورهایی مثل یمن و سوریه و لبنان استفاده میکند. گزارش فوق فاش کرده است که تیپ تکاوری موسوم به ابا عبدالله در جزیره فارور مستقر است، عملیات هلی برن روی نفتکش انگلیسی را انجام داده است. تیپ تکاوری موسوم به ابا عبدالله در جزیره فارور که در کنترل سپاه قرار دارد، به تروریستهای وابسته به سپاه از کشورهای یمن و بحرین و... آموزشهای تکاوری دریایی را میدهد.[۱۶]
منابع
- ↑ اولین کشتی ربایی در سال نو
- ↑ کشتیربایی در عدن، تحریم در آمریکا
- ↑ توبه ۸۰ دزد دریایی
- ↑ تصرف کشتی ایتالیایی با بار ایرانی به دست دزدان دریایی
- ↑ روایت ناتو از مقابله با دزدی دریایی: موفق بودیم
- ↑ این کشور مورد مجادله بین اسپانیا و انگلستان است و فعلا تحت حاکمیت انگلستان اداره میشود
- ↑ توقیف نفتکش ایرانی بوسیله نیروی دریایی بریتانیا؛ احضار سفیر در تهران
- ↑ جزییات جالبی از ماجرای توقیف نفتکش توسط بریتانیا
- ↑ شرط آزادی نفتکش گریس-1 اعلام شد
- ↑ انگلیس از توقیف نفتکش "گریس 1" متضرر خواهد شد
- ↑ در پی رفع توقیف از نفتکش "گریس ۱" توسط دادگاه عالی جبل الطارق، آمریکا از باطل کردن روادید سفر خدمه آن خبر داده است. این تهدید آمریکا شامل خدمه همه نفتکشهایی است که در ارتباط با سپاه پاسداران ایران فعالیت میکنند.[۱]
- ↑ دویچه وله فارسی
- ↑ ۱۳٫۰ ۱۳٫۱ ۱۳٫۲ نفتکش توقیف شده بریتانیا؛ کاردار ایران به وزارت خارجه بریتانیا احضار شد
- ↑ توقیف دومین کشتی انگلیسی توسط ایران؟[۲]
- ↑ بالأسماء.. وحدات النظام الإيراني التي استولت على ناقلة النفط البريطانية
- ↑ افشای یکانهای سپاه پاسداران که در ربودن نفتکش انگلیسی نقش داشتند