کاربر:Abbas/صفحه تمرین2: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
(۶۰ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''نوید بهبودی'''  
[[پرونده:سنای بلژیک.JPG|بندانگشتی|355x355پیکسل|صحن سنای بلژیک]]
'''قطعنامه سنای بلژیک''' با نام  '''«قطعنامه نقض نگران‌کننده و فزاینده حقوق‌بشر توسط رژیم ایران»''' قطعنامه‌ای است  که سنای بلژیک در روز جمعه ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ ([[۳۱ فروردین]] ۱۴۰۳) به‌اتفاق آرا  به تصویب رساند. در آن زمان بلژیک ریاست دوره‌یی [[اتحادیه اروپا]] را برعهده دارد.


== زندگی ==
این قطعنامه که در مارس ۲۰۲۴ توسط شماری از سناتورها ارائه شده بود بیش از ۴ هزار کلمه است و به‌طور مبسوط به موارد نقض حقوق‌بشر در ایران از جمله کشتار ۷۵۰ نفر از معترضان در [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران|قیام ۱۴۰۱]] می‌پردازد.
نوید بهبودی مهویزانی  فرزند بزرگ خانواده بود. خانواده‌اش در شهر قدس (قلعه حسن خان) زندگی می‌کردند. در مدرسه تیزهوشان درس خوانده بود و با رتبه ۷۰ در رشته مهندسی مکانیک ماشین آلات در دانشگاه قبول شده بود. نوید ورزشکار بود و مدرک تافل زبان انگلیسی داشت. به خاطر علاقه به کار مدلینگ، هفت سال در کار مدلینگ لباس مردانه با یکی از برندهای ترک کار می‌کرد. او در اینستاگرام یک صفحه شخصی داشت که پرطرفدار بود و ۲۲ هزار دنبال کننده داشت. دو ماه قبل از اعتراضات آبان ۹۸ از کار مدلینگ خارج شد و یک غرفه درنمایشگاه بین‌المللی اصفهان گرفته و به فروش کتاب مشغول شد. به گفته یکی از نزدیکان خانواده نوید بهبودی او در اواخر حیاتش خیلی تغییر کرده بود. خیلی کتاب می‌خواند.<ref>[https://www.radiozamaneh.com/476883 سرگذشت نوید بهبودی‌، از جان‌باختگان اعتراض‌های سراسری آبان ۹۸- رادیو زمانه]</ref>


== جان باختن نوید بهبودی ==
تعدادی از سناتورهای بلژیکی حین رای‌گیری برای قطعنامه سخنرانی کردند.
نوید بهبودی صبح روز شنبه ۲۵ آبان از محل کارش در اصفهان برای دیدار خانواده و شرکت در مراسم عروسی یکی از دوستانش که قرار بود یکشنبه ۲۶ آبان برگزار شود به منزلشان در شهر قدس آمد.  


نوید بهبودی مهویزانی، متولد ۲۷ شهریور ۱۳۷۵ بود و تنها ۲۳ سال داشت. یک منبع آگاه و نزدیک به خانواده نوید بهبودی به زمانه گفت که او صبح روز شنبه ۲۵ آبان ۹۸ از محل کارش در اصفهان به شهر قدس بازگشته بود تا با خانواده‌اش دیدار کند و در مراسم عروسی یکی از دوستانش که یک‌شنبه قرار بود برگزار شود، شرکت کند. به گفته این منبع آگاه نوید بهبودی قصد داشت دوشنبه ۲۷ آبان مجددا به محل کارش در اصفهان برگردد، اما مرگ امانش نداد:
== قطعنامه سنای بلژیک ==
این قطعنامه که در مارس ۲۰۲۴ توسط شماری از سناتورها ارائه شده بود بیش از ۴ هزار کلمه است و به‌طور مبسوط به موارد نقض حقوق‌بشر در ایران از جمله کشتار ۷۵۰ نفر از معترضان در [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران|قیام ۱۴۰۱]] می‌پردازد.


«صبح شنبه از نمایشگاه اصفهان به خانه‌شان در تهران بازگشته بود. من زنگ زدم به منزل‌شان و نوید هم آنجا بود. بعد از ظهر یک‌شنبه رفت به مغازه یکی از دوستانش در سرقنات که شهر شلوغ می‌شود. در نهایت نیروهای لباس شخصی از بالای پشت بام یک ساختمان به سوی مردم تیراندازی می‌کنند. نوید بعد از ظهر در خیابان “عمارت” نزدیک به “میدان آزادی (سرقنات)” هدف قرار گرفت.»
قطعنامه خاطرنشان می‌کند از نظر مقامات ایران، مخالفت با [[سید علی خامنه ای|ولی‌فقیه]] رژیم به منزله‌ی مخالفت با خداست.


به گفته این منبع آگاه، یکی از دوستان نوید حدود ساعت ۵ بعد از ظهر به خانواده او خبر تیر خوردن نوید را اطلاع می‌دهد و خانواده سریعا برای یافتن نوید و جنازه او دست شروع به جستجو کردن در بیمارستان‌ها می‌کنند.
قطعنامه به بیانیه اعضای مجمع پارلمانی شورای اروپا استناد می‌کند که در همبستگی با [[طرح ده ماده‌ای مریم رجوی برای ایران فردا|طرح ۱۰ ماده‌یی پرزیدنت شورای ملی مقاومت ایران مریم رجوی]]، خواستار پاسخگویی رهبران رژیم ایران به جنایت‌هایشان، به‌رسمیت شناختن حق مردم ایران و حق مقاومت و مبارزه برای آزادی آنها، و قرار دادن [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] در لیست تروریستی است.


یکی از دوستان نوید بهبودی که آن روز با او صحبت کرده بود، به زمانه می‌گوید:
اهداف قطعنامه در چارچوب ریاست دوره‌ای بلژیک در اتحادیه اروپا فرموله شده و به ۴ ماده فراخوان داده است.


«من ظهر آن روز داشتم باهاش حرف می‌زدم، حدودا ساعت یک بود که ازش پرسیدم کجا هستی؟ گفت خانه‌ام. بهش گفتم از خانه بیرون نرو، اما دیگر جوابم را نداد و ازش هیچ خبری نشد. براش اس‌ام‌اس دادم جواب نداد. چند بار خواستم بهش زنگ بزنم ولی موفق نشدم. تا اینکه ساعت ۸ شب به من زنگ زدن و خبر دادند که کشته شده. ابتدا برده بودنش بیمارستان امام سجاد و بعد هم برده بودنش کهریزک.»
# اتخاذ تدابیر فوری برای نجات جان هزاران زندانی، به‌ویژه زندانیان سیاسی که در خطر [[اعدام در ایران|اعدام]] قرار دارند.
# پاسخگو کردن رهبران رژیم ایران به‌خاطر ۴ دهه [[جنایت علیه بشریت]] و [[نسل‌کشی]].
# حمایت از حق [[شورای ملی مقاومت ایران|مقاومت مردم ایران]] در برابر رژیم سرکوبگر آخوندها برای برپایی یک جمهوری دموکراتیک با [[جدایی دین و دولت|جدایی دین از دولت]].
# نامگذاری تروریستی [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] که باعث می‌شود حمایت مادی از آن قابل مجازات شود.


علاوه بر دوست نوید بهبودی، این منبع آگاه و نزدیک به خانواده این جان‌باخته هم در گفت‌وگو با زمانه تایید می‌کند که خانواده برای تحویل پیکر نوید بهبودی به پزشک قانونی کهریزک مراجعه کردند. به گفته این منبع آگاه در پزشک قانونی قسمت‌های زیادی از جنازه نوید را شکافته بودند. این منبع آگاه می‌گوید:
قطعنامه هم‌چنین از کلیه دولت‌های ذیصلاح در اتحادیه اروپا درخواست می‌کند از مقامات رژیم ایران خواهان لغو مجازات [[اعدام در ایران|اعدام]]، ممنوعیت همه‌ی اشکال [[شکنجه]] از جمله خشونت جنسی و ممانعت از اعدام افراد زیر ۱۸ سال در هر شرایطی بشوند.
[[پرونده:تصویر قطعنامه سنای بلژیک.JPG|جایگزین=قطعنامه سنای بلژیک|بندانگشتی|355x355پیکسل|انتشار قطعنامه سنای بلژیک در سایت سنای بلژیک]]
سنای بلژیک به‌اتفاق آرا از دولت‌های اروپایی می‌خواهد فهرست فعلی افراد و سازمان‌هایی را که از سفر به اتحادیه اروپا منع شده‌اند و دارایی‌های آنها مسدود شده است به هر کسی که مسئول نقض [[حقوق‌بشر]] و [[آزادی بیان]] است، گسترش دهد.


«از خانواده تعهد گرفتند که نوید یا باید در مهویزان به خاک سپرده شود و یا آنها خودشان او را دفن خواهند کرد. جنازه نوید در پزشک قانونی کهریزک بود و همه جای بدنش را شکافته بودند.»
از دولت‌های اروپایی می‌خواهد حکم صادره علیه دکتر احمدرضا جلالی را قاطعانه محکوم کنند و از مقامات ایرانی خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او و هم‌چنین تمامی اتباع اتحادیه اروپا شوند که به ناحق در نتیجه دیپلماسی [[گروگان گیری در سفارت آمریکا|گروگان‌گیری]] ایران به زندان افتاده‌اند.


این منبع آگاه تایید می‌کند که نیروهای امنیتی برای تحویل پیکر نوید بهبودی، از خانواده تعهداتی گرفتند مبنی بر اینکه حق برگزاری هیچ مراسمی را در منزل شخصی و در محل زندگی خودشان (شهر قدس) ندارند. به گفته این منبع، نیروهای امنیتی به علاوه از پدر نوید بهبودی تعهد گرفته‌اند که نباید به هیچ وجه درباره مرگ نوید شکایت کند، وگرنه جنازه به آنها تحویل داده نخواهد شد.
سنای بلژیک از دولت‌های اروپایی می‌خواهد تا اقداماتی را علیه فعالیت‌های غیرقانونی تهران که [[اپوزیسیون]] ایران در خارج از ایران را هدف قرار می‌دهد، اتخاذ کنند و حقوق اعضای اپوزیسیون ایران را بر اساس [[کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو]] و [[کنوانسیون اروپایی حقوق‌بشر]] و حقوق بین‌الملل تضمین کنند.<ref>[https://news.mojahedin.org/i/%D9%82%D8%B7%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%A7%D8%AC%D9%84%D8%A7%D8%B3-%D8%B3%D9%86%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D9%84%DA%98%DB%8C%DA%A9-%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87-%DB%8C%DB%8C-%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%87-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D8%AA%D9%81%D8%A7%D9%82-%D8%A2%D8%B1%D8%A7 قطعنامه اجلاس سنای بلژیک ریاست دوره‌یی اتحادیه اروپا به اتفاق آرا ـ سایت سازمان مجاهدین خلق ایران]</ref>


در نهایت بعد از اخذ تعهدهای لازم از خانواده، روز سه‌شنبه ۲۸ آبان جنازه نوید بهبودی با مشایعت ماموران و تحت تدابیر امنیتی به روستای مهرویزان در نزدیکی شهر «گوراب زرمیخ» واقع در شمال غربی استان گیلان منتقل می‌شود. به خانواده نوید بهبودی اجازه داده نمی‌شود که فرزندشان را در شهر قدس و نزیک به خودشان دفن کنند. منبع آگاه در این باره به زمانه می‌گوید:
== سخنرانی تعدادی از اعضای سنای بلژیک ==
پیش از شروع رأی‌گیری بر سر قطعنامه، شماری از اعضای سنای بلژیک طی سخنانی به حمایت از این قطعنامه برخاستند و خواستار تصویب آن توسط اجلاس رسمی سنای بلژیک شدند.  


«جنازه نوید را با هزار زور و زحمت به خانواده پس دادند. از خانواده تعهد گرفتند که باید جنازه را ببرید و در شهر خودتان دفن کنید. به آنها گفته بودند اگر بخواهید در شهر قدس دفن کنید ما خودمان دفن می‌کنیم. سه‌شنبه بعد از ظهر تا رسید صومعه‌سرا (شهری در نزدیکی روستای مهویزان) غروب شده بود، با یک ماشین اِل نود وانت بی‌نشان جنازه را آوردند. راننده گفته بود که با جنازه نوید جنازه دو نفر ناشناس دیگر هم بود که ماموران در راه آن دو جنازه دیگر را گم و گور کرده بودند. راننده به خانواده گفته بود افرادی که هنوز شناسایی نشدند را با یک جنازه شناسایی شده با هم در یک ماشین می‌اندازند و بعد در نیمه‌های راه در جاهای مختلفی دفن می‌کنند
=== سخنرانی سناتور لطیفه گائوچی ===
سناتور لطیفه گائوچی رئیس فراکسیون حزب سوسیالیست فرانسوی زبان گفت: <blockquote>«[[اعدام در ایران|اعدام‌]]<nowiki/>های خودسرانه، بازداشت‌های ناعادلانه و خشونت علیه معترضان قابل‌تحمل نیست. استفاده از مجازات اعدام وضعیت نگران‌کننده و هشداردهنده [[حقوق‌بشر در ایران]] را برجسته می‌کند. و ارقام خود گویای افزایش هشداردهنده تعداد اعدام‌ها هستند که در سال‌های اخیر به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده است. ما باید به‌صورت جمعی در همبستگی با مردم ایران که تحت ظلم و ستم وحشیانه رنج می‌برند، دست به کار شویم. ما خواستار توقف فوری اعدام‌ها و آزادی زندانیان سیاسی هستیم. زمان پایان دادن به بی‌عدالتی و برقراری عدالت برای قربانیان جنایات رهبران رژیم ایران فرا رسیده است. ما باید از حقوق مردم ایران برای [[مبارزه]] با یک رژیم سرکوبگر و خودکامه حمایت کنیم. ما خواستار استقرار یک [[جمهوری دموکراتیک]] و امن در ایران هستیم که در آن حقوق‌بشر رعایت و حفاظت شود. ما به‌شدت اعمال سرکوبگرانه و خشونت‌آمیز رژیم حاکم در ایران را محکوم می‌کنیم</blockquote>


نوید بهبودی فرزند بزرگ خانواده بود و بردار دیگر او ۱۳ سال دارد. او مدل حرفه‌ای بود و در دانشگاه رشته مهندسی ماشین آلات قبول شده بود. منبع نزدیک به خانواده نوید بهبودی در این باره می‌گوید:
=== سخنرانی سناتور گایتان وان گویدزنهوون ===
سناتور گایتان وان گویدزنهوون رئیس فراکسیون حزب لیبرال فرانسوی زبان گفت: <blockquote>«مجازات [[اعدام در ایران|اعدام]] در ایران بیش از هر جای دیگری تبدیل به وسیله‌ای مشمئزکننده و پایدار برای سرکوب سیاسی شده است. با توجه به وخامت شدید اوضاع در داخل ایران برای آن دسته از شهروندانی که هنوز جرأت ایستادگی در برابر دیدگاه‌های عقب‌مانده رژیم را دارند، این متن از دولت‌های مختلف کشورمان، به‌ویژه در چارچوب ریاست بلژیک بر اتحادیه اروپا می‌خواهد دست به اقدامات مشخصی بزند. به‌عنوان مثال، فشار جدی به دولت ایران برای تعلیق مجازات [[اعدام در ایران|اعدام]]، توقف هر گونه [[شکنجه]]، از جمله خشونت جنسی یا هر رفتار ظالمانه دیگری در زندان‌ها و در حین بازجویی، حمایت از حق مردم ایران برای زندگی در یک کشور آزاد، باثبات، بدون تبعیض و دموکراتیک که به تعهدات ملی و بین‌المللی خود در زمینه حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی احترام می‌گذارد، قرار دادن [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] در فهرست سازمان‌های تروریستی، موجودیت این سازمان به‌عنوان یک نهاد مجزا به آن آزادی عمل بسیار زیادی می‌دهد که باید به آن خاتمه داد. در هر صورت می‌توانید روی حمایت کامل گروه من و خودم حساب کنید.»</blockquote>


«نوید به عنوان مدل توی یک برند لباس تُرک به نام بازلی به مدت ۷ سال کار می‌کرد. او رتبه ۷۰ دانشگاه دولتی را به دست آورده بود. مهندسی ماشین آلات قبول شد، اما بعدرفت توی کار مدلینگ و به آن علاقه داشت. دو ماهی بود که از این کار بیرون آمده بود به خاطر حقوق کمی که بهش داده می‌شد.»
=== سخنرانی سناتور اوری وان دٍ وائر ===
سناتور اوری وان دٍ وائر عضو کمیسیون خارجی گفت:<blockquote>«آقای رئیس، همکاران. دلیل این قطعنامه سرعت نگران‌کننده [[اعدام در ایران|اعدام‌ها در ایران]] است. معتقدم امروز با ریاست بلژیک در [[اتحادیه اروپا]] باید از این نقش در جامعه بین‌المللی برای جلب توجه مجدد به وضعیت حقوق‌بشر در ایران استفاده کنیم. ما شاهد افزایش مجازات [[اعدام در ایران|اعدام]] و سرکوب از زمان [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران|قیام‌های سراسری در ایران در سال ۲۰۲۲]] بوده‌ایم. در سال ۲۰۲۳، آماری که می‌توانیم به دست آوریم حداقل ۸۶۴ نفر است. این اعدام‌ها نیز از اکتبر سال گذشته، با استفاده از [[جنگ اسرائیل و حماس|جنگ غزه]] به‌عنوان سرپوشی برای افزایش سرکوب در داخل ایران، عمدتاً برای جلوگیری از [[تظاهرات در ایران|قیام‌]]<nowiki/>های جدید، چرخش جدیدی به خود گرفته است.


نوید بهبودی به عنوان مدل لباس‌های مردانه شناخته شده بود. یک در اینستاگرام یک صفحه شخصی داشت که بسیار پرطرفدار بود و بیش از ۲۲ هزار دنبال‌کننده داشت. به گفته یکی از دوستانش او نه تنها در کارش حرفه‌ای بود، بلکه کارش را بسیار دوست و مدام برای برندی که برای آن کار می‌کرد به شعب مختلفش در شهرهای مختلف ایران سفر می‌کرد.نوید بهبودی بعد از این که مدلینگ را کنار گذاشت، یک غرفه در نمایشگاه بین‌المللی اصفهان گرفت و به کتاب فروشی مشغول شد. منبع آگاه زمانه در این باره می‌گوید:
در گزارش جدید [[سازمان ملل متحد|سازمان ملل]]، [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] پس از اعتراضات، پس از مرگ [[مهسا امینی]]، مسئول کشته شدن ۷۵۰ تظاهر کننده بوده است. ۷۵۰ نفر که می‌خواهند برای دفاع از حقوق و آزادی‌های خود قیام کنند. ۷۵۰ کشته توسط [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]]. بنابراین، ضروری است که قبل از هر چیز به این موضوع پاسخ دهیم و [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] را در فهرست سازمان‌های تروریستی اروپا قرار دهیم. .


«بعد از مدلینگ در نمایشگاه بین‌المللی اصفهان غرفه کتاب گرفته بود و مدت ۲ ماه بود که آنجا کار می‌کرد. با یک ناشر کار می‌کرد. نوید این اواخر خیلی فرق کرده بود. جدیدا خیلی کتاب می‌خواند. او ورزشکار بود و بدن‌سازی می‌رفت. نوید تافل زبان انگلیسی داشت و در مدرسه تیزهوشان درس خوانده بود
همکاران، با قرار دادن [[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] در لیست سیاه و حمایت بی‌دریغ از [[شورای ملی مقاومت ایران|اپوزیسیون دموکراتیک ایران]] است که می‌توانیم رژیم را در عین حفظ حقوق مردم ایران مسئول بدانیم. پس بیایید این لحظه را غنیمت بشماریم و برای عدالت، آزادی و حقوق‌بشر بایستیم. متشکرم</blockquote>


این منبع آگاه در مورد دادخواهی کشته شدن نوید بهبودی می‌گوید:
=== سخنرانی سناتور ریک دامز ===
سناتور ریک دامز رئیس فراکسیون حزب لیبرال فلامان و رئیس هیأت بلژیک در مجمع پارلمانی شورای اروپا گفت: <blockquote>«[[سپاه پاسداران انقلاب اسلامی|سپاه پاسداران]] عامل اصلی سرکوب علیه جامعه ایران است. علاوه بر این پشت [[تروریسم جمهوری اسلامی ایران|حملات تروریستی]] هم هست. هم‌چنین پشت تلاش‌ها برای بی‌ثباتی [[ژئوپلیتیک خاورمیانه|ژئوپلیتیکی در منطقه]] هم هست. اکنون زمان آن رسیده است که سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا اقداماتی را برای گنجاندن آن در فهرست افراد، گروه‌ها و نهادهای تروریستی انجام دهند.


«نوید ما خیلی دوست داشتنی، با ادب و باشعور بود. نمی‌توانم از خوبی‌هایش بگویم چون زبان قاصر است. با اینکه ۲۳ سال داشت ولی خیلی فهمیده بود، اصلا تو باغ این چیزها نبود این بچه، به فکر خودش بود. نوید ما شهید شده و با آنکه گلوله به سرش زده بودند، ولی خیلی راحت خوابیده بود. همینطوری خوشگل بود. خدا لعنت‌شان کند، همه ما عزاداریم به خاطر نوید عزیزمان. تو را به خدا عکس‌هایش را پخش کنید و بگویید که نوید بی‌گناه بود
اگر بلژیک در حال حاضر در رأس ریاست اتحادیه اروپا قرار دارد، ما می‌توانیم منتظر اقدامات مشخصی باشیم که توسط نخست‌وزیر اعلام شده است، اما آنها هم‌چنان باید اجرا شوند تا در نهایت بتوانیم آن را به‌عنوان یک سازمان تروریستی تعریف کنیم. که به نظر من می‌تواند اولین گام برای آزادی مجدد نسل‌های آینده در ایران باشد. این اولین قدم ضروری است. متشکرم</blockquote>


یکی از دوستان نزدیک نوید بهبودی درباره خصوصیات اخلاقی می‌گوید:
=== سخنرانی سناتور آنیک لامبریکت ===
سناتور آنیک لامبریکت از حزب سوسیالیست فلامان بلژیک گفت: <blockquote>«حزب سوسیالیست فلامان بلژیک حمایت صریح خود را از تلاش‌های مردم ایران برای زندگی در یک کشور دموکراتیک باثبات و فراگیر که تعهدات ملی و بین‌المللی آن در زمینه حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی را نقض نمی‌کند، و به آن احترام می‌گذارد، اعلام می‌کند.»<ref>[https://www.hambastegimeli.com/112085_%D8%B3%D9%86%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D9%84%DA%98%DB%8C%DA%A9---%D8%B3%D8%AE%D9%86%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D8%B9%D8%B6%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D9%86%D8%A7- سنای بلژیک - سخنرانی شماری از اعضای سنا هنگام تصویب قطعنامه نقض نگران‌کننده و فزاینده حقوق‌بشر توسط رژیم ایران - سایت همبستگی ملی]</ref></blockquote>


«نوید خیلی پسر مودب، شاد و پر انرژی بود. خیلی مهربان، بی‌حاشیه و آرام بود. چند وقت پیش یکی از فامیل ما فوت کرده بود و نوید به من می‌گقت مرگ جز اولین یا دومین چیزی است که خیلی ذهنم را مشغول کرده است. آدم فعال و پر از انرژی بود. پر از آرزو بود، خیلی آروز داشت. همیشه با امید زندگی می‌کرد. دوست داشت در زندگی به خیلی جاهای بالا برسد.»
== منابع ==
 
نوید بهبودی یکی از بیشمار کشته‌شدگان اعتراضات مردمی آبان ۹۸ است که به شکل تأسف‌باری جان‌باخت. روایت داستان زندگی و مرگ او و دیگر کشته‌شدگان، فقط ثبت جنایت‌ سرکوب در جمهوری اسلامی نیست، بلکه تلاشی برای پاسداشت خاطره‌اش در راستای دادخواهی است.
 
بنا به آخرین آمار منتشرشده از سوی سازمان عفو بین‌الملل، در اعتراض‌های سراسری ضدحکومتی پس از گرانی بنزین، دست کم ۳۰۴ تن کشته و هفت هزار تن دیگر بازداشت شده‌اند.
 
== مراسم چهلم نوید بهبودی ==
با گذشت سه روز از بازداشت شماری از شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم نوید بهبودی، از کشته‌شدگان اعتراضات آبان ۹۸، هفت نفر از آنها همچنان در بازداشت به سر می‌برند.
 
نوید بهبودی، ۲۳ ساله، زاده روستای مهویزان در نزدیکی گوراب زرمیخ در شهرستان صومعه‌سرا و ساکن شهر قدس در تهران بود و در جریان اعتراضات آبان‌ماه به ضرب گلوله کشته شد.
 
بنا به گزارش خبرگزاری حقوق بشری هرانا، دست‌کم ۱۱ نفر از شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم نوید بهبودی در گورستان مهویزان در روز ۵ دی بازداشت شدند که از این تعداد، هفت نفر همچنان در بازداشت به سر می‌برند.<blockquote>— شکیلا منفرد (@shakilmonfared) December 26, 2019</blockquote>روز گذشته، ششم دی، خانواده‌های این بازداشت‌شدگان در مقابل دادگستری صومعه‌سرا تجمع کردند و خواهان آزادی آنان شدند.
 
به گفته برخی منابع روز شنبه، هفتم دی، خانواده بازداشت‌شدگان مجدداً جلوی دادگستری صومعه‌سرا تجمع کردند، اما با دخالت نیروی انتظامی پراکنده شدند.
 
بر اساس همین گزارش، بازپرس پرونده برای بازداشت‌شدگان وثیقه صد میلیون تومانی صادر کرده، اما از گرفتن وثیقه خودداری شده و به خانواده‌ها اعلام شده که فعلاً پرونده در حال تکمیل شدن است.
 
منابع حقوق بشری هویت افراد در بازداشت مانده را ماهرخ روستا، فراز روشن، کاوه مظفری، جلوه جواهری، فروغ سمیع‌نیا، احمد زاهدی و هومان تحریری معرفی کرده‌اند.
 
فروغ سمیع‌نیا، جلوه جواهری و کاوه مظفری از فعالان حقوق زنان هستند.<ref>[https://www.radiofarda.com/a/30348817.html تجمع بستگان بازداشت‌شدگان چهلم نوید بهبودی در صومعه‌سرا-  رادیو فردا]</ref>

نسخهٔ ‏۲۱ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۰۸

صحن سنای بلژیک

قطعنامه سنای بلژیک با نام «قطعنامه نقض نگران‌کننده و فزاینده حقوق‌بشر توسط رژیم ایران» قطعنامه‌ای است که سنای بلژیک در روز جمعه ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ (۳۱ فروردین ۱۴۰۳) به‌اتفاق آرا به تصویب رساند. در آن زمان بلژیک ریاست دوره‌یی اتحادیه اروپا را برعهده دارد.

این قطعنامه که در مارس ۲۰۲۴ توسط شماری از سناتورها ارائه شده بود بیش از ۴ هزار کلمه است و به‌طور مبسوط به موارد نقض حقوق‌بشر در ایران از جمله کشتار ۷۵۰ نفر از معترضان در قیام ۱۴۰۱ می‌پردازد.

تعدادی از سناتورهای بلژیکی حین رای‌گیری برای قطعنامه سخنرانی کردند.

قطعنامه سنای بلژیک

این قطعنامه که در مارس ۲۰۲۴ توسط شماری از سناتورها ارائه شده بود بیش از ۴ هزار کلمه است و به‌طور مبسوط به موارد نقض حقوق‌بشر در ایران از جمله کشتار ۷۵۰ نفر از معترضان در قیام ۱۴۰۱ می‌پردازد.

قطعنامه خاطرنشان می‌کند از نظر مقامات ایران، مخالفت با ولی‌فقیه رژیم به منزله‌ی مخالفت با خداست.

قطعنامه به بیانیه اعضای مجمع پارلمانی شورای اروپا استناد می‌کند که در همبستگی با طرح ۱۰ ماده‌یی پرزیدنت شورای ملی مقاومت ایران مریم رجوی، خواستار پاسخگویی رهبران رژیم ایران به جنایت‌هایشان، به‌رسمیت شناختن حق مردم ایران و حق مقاومت و مبارزه برای آزادی آنها، و قرار دادن سپاه پاسداران در لیست تروریستی است.

اهداف قطعنامه در چارچوب ریاست دوره‌ای بلژیک در اتحادیه اروپا فرموله شده و به ۴ ماده فراخوان داده است.

  1. اتخاذ تدابیر فوری برای نجات جان هزاران زندانی، به‌ویژه زندانیان سیاسی که در خطر اعدام قرار دارند.
  2. پاسخگو کردن رهبران رژیم ایران به‌خاطر ۴ دهه جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی.
  3. حمایت از حق مقاومت مردم ایران در برابر رژیم سرکوبگر آخوندها برای برپایی یک جمهوری دموکراتیک با جدایی دین از دولت.
  4. نامگذاری تروریستی سپاه پاسداران که باعث می‌شود حمایت مادی از آن قابل مجازات شود.

قطعنامه هم‌چنین از کلیه دولت‌های ذیصلاح در اتحادیه اروپا درخواست می‌کند از مقامات رژیم ایران خواهان لغو مجازات اعدام، ممنوعیت همه‌ی اشکال شکنجه از جمله خشونت جنسی و ممانعت از اعدام افراد زیر ۱۸ سال در هر شرایطی بشوند.

قطعنامه سنای بلژیک
انتشار قطعنامه سنای بلژیک در سایت سنای بلژیک

سنای بلژیک به‌اتفاق آرا از دولت‌های اروپایی می‌خواهد فهرست فعلی افراد و سازمان‌هایی را که از سفر به اتحادیه اروپا منع شده‌اند و دارایی‌های آنها مسدود شده است به هر کسی که مسئول نقض حقوق‌بشر و آزادی بیان است، گسترش دهد.

از دولت‌های اروپایی می‌خواهد حکم صادره علیه دکتر احمدرضا جلالی را قاطعانه محکوم کنند و از مقامات ایرانی خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط او و هم‌چنین تمامی اتباع اتحادیه اروپا شوند که به ناحق در نتیجه دیپلماسی گروگان‌گیری ایران به زندان افتاده‌اند.

سنای بلژیک از دولت‌های اروپایی می‌خواهد تا اقداماتی را علیه فعالیت‌های غیرقانونی تهران که اپوزیسیون ایران در خارج از ایران را هدف قرار می‌دهد، اتخاذ کنند و حقوق اعضای اپوزیسیون ایران را بر اساس کنوانسیون ۱۹۵۱ ژنو و کنوانسیون اروپایی حقوق‌بشر و حقوق بین‌الملل تضمین کنند.[۱]

سخنرانی تعدادی از اعضای سنای بلژیک

پیش از شروع رأی‌گیری بر سر قطعنامه، شماری از اعضای سنای بلژیک طی سخنانی به حمایت از این قطعنامه برخاستند و خواستار تصویب آن توسط اجلاس رسمی سنای بلژیک شدند.

سخنرانی سناتور لطیفه گائوچی

سناتور لطیفه گائوچی رئیس فراکسیون حزب سوسیالیست فرانسوی زبان گفت:

«اعدام‌های خودسرانه، بازداشت‌های ناعادلانه و خشونت علیه معترضان قابل‌تحمل نیست. استفاده از مجازات اعدام وضعیت نگران‌کننده و هشداردهنده حقوق‌بشر در ایران را برجسته می‌کند. و ارقام خود گویای افزایش هشداردهنده تعداد اعدام‌ها هستند که در سال‌های اخیر به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده است. ما باید به‌صورت جمعی در همبستگی با مردم ایران که تحت ظلم و ستم وحشیانه رنج می‌برند، دست به کار شویم. ما خواستار توقف فوری اعدام‌ها و آزادی زندانیان سیاسی هستیم. زمان پایان دادن به بی‌عدالتی و برقراری عدالت برای قربانیان جنایات رهبران رژیم ایران فرا رسیده است. ما باید از حقوق مردم ایران برای مبارزه با یک رژیم سرکوبگر و خودکامه حمایت کنیم. ما خواستار استقرار یک جمهوری دموکراتیک و امن در ایران هستیم که در آن حقوق‌بشر رعایت و حفاظت شود. ما به‌شدت اعمال سرکوبگرانه و خشونت‌آمیز رژیم حاکم در ایران را محکوم می‌کنیم.»

سخنرانی سناتور گایتان وان گویدزنهوون

سناتور گایتان وان گویدزنهوون رئیس فراکسیون حزب لیبرال فرانسوی زبان گفت:

«مجازات اعدام در ایران بیش از هر جای دیگری تبدیل به وسیله‌ای مشمئزکننده و پایدار برای سرکوب سیاسی شده است. با توجه به وخامت شدید اوضاع در داخل ایران برای آن دسته از شهروندانی که هنوز جرأت ایستادگی در برابر دیدگاه‌های عقب‌مانده رژیم را دارند، این متن از دولت‌های مختلف کشورمان، به‌ویژه در چارچوب ریاست بلژیک بر اتحادیه اروپا می‌خواهد دست به اقدامات مشخصی بزند. به‌عنوان مثال، فشار جدی به دولت ایران برای تعلیق مجازات اعدام، توقف هر گونه شکنجه، از جمله خشونت جنسی یا هر رفتار ظالمانه دیگری در زندان‌ها و در حین بازجویی، حمایت از حق مردم ایران برای زندگی در یک کشور آزاد، باثبات، بدون تبعیض و دموکراتیک که به تعهدات ملی و بین‌المللی خود در زمینه حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی احترام می‌گذارد، قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی، موجودیت این سازمان به‌عنوان یک نهاد مجزا به آن آزادی عمل بسیار زیادی می‌دهد که باید به آن خاتمه داد. در هر صورت می‌توانید روی حمایت کامل گروه من و خودم حساب کنید.»

سخنرانی سناتور اوری وان دٍ وائر

سناتور اوری وان دٍ وائر عضو کمیسیون خارجی گفت:

«آقای رئیس، همکاران. دلیل این قطعنامه سرعت نگران‌کننده اعدام‌ها در ایران است. معتقدم امروز با ریاست بلژیک در اتحادیه اروپا باید از این نقش در جامعه بین‌المللی برای جلب توجه مجدد به وضعیت حقوق‌بشر در ایران استفاده کنیم. ما شاهد افزایش مجازات اعدام و سرکوب از زمان قیام‌های سراسری در ایران در سال ۲۰۲۲ بوده‌ایم. در سال ۲۰۲۳، آماری که می‌توانیم به دست آوریم حداقل ۸۶۴ نفر است. این اعدام‌ها نیز از اکتبر سال گذشته، با استفاده از جنگ غزه به‌عنوان سرپوشی برای افزایش سرکوب در داخل ایران، عمدتاً برای جلوگیری از قیام‌های جدید، چرخش جدیدی به خود گرفته است.

در گزارش جدید سازمان ملل، سپاه پاسداران پس از اعتراضات، پس از مرگ مهسا امینی، مسئول کشته شدن ۷۵۰ تظاهر کننده بوده است. ۷۵۰ نفر که می‌خواهند برای دفاع از حقوق و آزادی‌های خود قیام کنند. ۷۵۰ کشته توسط سپاه پاسداران. بنابراین، ضروری است که قبل از هر چیز به این موضوع پاسخ دهیم و سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی اروپا قرار دهیم. .

همکاران، با قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سیاه و حمایت بی‌دریغ از اپوزیسیون دموکراتیک ایران است که می‌توانیم رژیم را در عین حفظ حقوق مردم ایران مسئول بدانیم. پس بیایید این لحظه را غنیمت بشماریم و برای عدالت، آزادی و حقوق‌بشر بایستیم. متشکرم.»

سخنرانی سناتور ریک دامز

سناتور ریک دامز رئیس فراکسیون حزب لیبرال فلامان و رئیس هیأت بلژیک در مجمع پارلمانی شورای اروپا گفت:

«سپاه پاسداران عامل اصلی سرکوب علیه جامعه ایران است. علاوه بر این پشت حملات تروریستی هم هست. هم‌چنین پشت تلاش‌ها برای بی‌ثباتی ژئوپلیتیکی در منطقه هم هست. اکنون زمان آن رسیده است که سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا اقداماتی را برای گنجاندن آن در فهرست افراد، گروه‌ها و نهادهای تروریستی انجام دهند. اگر بلژیک در حال حاضر در رأس ریاست اتحادیه اروپا قرار دارد، ما می‌توانیم منتظر اقدامات مشخصی باشیم که توسط نخست‌وزیر اعلام شده است، اما آنها هم‌چنان باید اجرا شوند تا در نهایت بتوانیم آن را به‌عنوان یک سازمان تروریستی تعریف کنیم. که به نظر من می‌تواند اولین گام برای آزادی مجدد نسل‌های آینده در ایران باشد. این اولین قدم ضروری است. متشکرم.»

سخنرانی سناتور آنیک لامبریکت

سناتور آنیک لامبریکت از حزب سوسیالیست فلامان بلژیک گفت:

«حزب سوسیالیست فلامان بلژیک حمایت صریح خود را از تلاش‌های مردم ایران برای زندگی در یک کشور دموکراتیک باثبات و فراگیر که تعهدات ملی و بین‌المللی آن در زمینه حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی را نقض نمی‌کند، و به آن احترام می‌گذارد، اعلام می‌کند.»[۲]

منابع