کاربر:Omid/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''رهبری ذیصلاح''' یبث
'''رهبری ذیصلاح''' یبث
== مساله جبر یا اختیار ==
جبر یا اختیار، یک صورت مساله بسیار قدیمی در جوامع انسانی و در فلسفه است. گمان میکنم از هنگامی که انسان به تفکر دست پیدا کرده، به این یا آن صورت، این سوال را در مقابل خود داشته است. سوال به سادگی این است که چقدر ما در انجام کارهائی که میکنیم و در تغییری که در جهان بوجود می آوریم صاحب اختیار هستیم و چقدر این کار را بر طبق قوانین "ضروری" و یا به تـَبـَع از یک جبر ماوَرای اراده انسان انجام میدهیم. زندگی تا چه اندازه "مُـقـَدّر" است و تا چه اندازه توسط اراده ما تعیین میشود. ما چقدر میتوانیم تغییر بوجود آوریم و تا چه اندازه خود موضوع تغییر هستیم.


== نقش شخصیت در تاریخ ==
== نقش شخصیت در تاریخ ==


=== تعریف شخصیت ===
=== تعریف شخصیت ===
با توجه به مفهوم شخصيت در نگاه جامعه‌شناسان جديد و فيلسوفان تاريخ، شخصیت، مجموعه ويژگى‌ها و خصوصيات فردى و اجتماعى مرتبط و متکى به يک فرد است که به گونه‌اى در بروز يک کنش يا واکنش از سوى فرد مزبور تأثير مى گذارد، اعم از آن چه بروز و نمود خارجى دارد و طبعا واکنش‌هاى مثبت يا منفى ديگران را برمى‌انگيزد، و آن چه بروز و نمود خارجى ندارد و صرفا در شکل‌گيرى رفتار يک فرد مؤثر است، نظير خلاقيت فکرى، ايمان، شجاعت، توکل، رضا و تسليم.
با توجه به مفهوم شخصیت در نگاه جامعه‌شناسان جدید و فیلسوفان تاریخ، شخصیت، مجموعه ویژگى‌ها و خصوصیات فردى و اجتماعى مرتبط و متکى به یک فرد است که به گونه‌اى در بروز یک کنش یا واکنش از سوى فرد مزبور تأثیر مى گذارد، اعم از آن چه بروز و نمود خارجى دارد و طبعا واکنش‌هاى مثبت یا منفى دیگران را برمى‌انگیزد، و آن چه بروز و نمود خارجى ندارد و صرفا در شکل‌گیرى رفتار یک فرد مؤثر است، نظیر خلاقیت فکرى، ایمان، شجاعت، توکل، رضا و تسلیم.


==== از نگاه روان‌شناسی ====
==== از نگاه روان‌شناسی ====
در روان‌شناسى هرگاه بحث شخصيت مطرح مى‌شود عمدتا ساختار جسمى و روانى و درونى و روحيات فرد مورد نظر است. نرمان مان در تعریف شخصیت می‌نویسد:<blockquote>«يکى از متمايزترين جنبه‌هاى حيات معنوى هر فرد شخصيت اوست. شخصيت هر فرد همان الگوى کلى يا هم‌سازى ساختمان بدنى، رفتار، علايق، استعدادها، توانايى‌ها، گرايش‌ها و صفات ديگر او مى‌باشد. به اين ترتيب مى‌توان گفت، منظور از شخصيت، مجموعه خصوصيات و صفات فرد است.»<ref>اصول روان‌شناسی، نرمان ل.مان</ref></blockquote>
در روان‌شناسى هرگاه بحث شخصیت مطرح مى‌شود عمدتا ساختار جسمى و روانى و درونى و روحیات فرد مورد نظر است. نرمان مان در تعریف شخصیت می‌نویسد:<blockquote>«یکى از متمایزترین جنبه‌هاى حیات معنوى هر فرد شخصیت اوست. شخصیت هر فرد همان الگوى کلى یا هم‌سازى ساختمان بدنى، رفتار، علایق، استعدادها، توانایى‌ها، گرایش‌ها و صفات دیگر او مى‌باشد. به این ترتیب مى‌توان گفت، منظور از شخصیت، مجموعه خصوصیات و صفات فرد است.»<ref>اصول روان‌شناسی، نرمان ل.مان</ref></blockquote>


==== از نگاه جامعه‌شناسی ====
==== از نگاه جامعه‌شناسی ====
براساس برداشت جامعه‌شناسان سنتى از عنوان شخصيت، نقش هر فرد در جامعه (که بستگى تام و تمامى به شخصيت اجتماعى خودآگاه وى دارد) عبارت است از آن‌چه از يک فرد به عنوان عضوى از يک گروه اجتماعى و داراى پايگاه اجتماعى خاص، در تعاملات اجتماعى و روابط اجتماعى انتظار مى‌رود که انجام دهد. البته جامعه‌شناسان اذعان دارند که نمى‌توان نقش عوامل درونى فرد را در نقش آفرينى وى ناديده گرفت، بلکه ايفاى نقش، کوشش فرد را در انتخاب و سازش بين عوامل مختلف داخلى و خارجى نشان مى‌دهد. هم‌چنين اين گروه از جامعه‌شناسان به اين نکته نيز توجه دارند که شخصيت اجتماعى هر فرد و به تبع آن، نقش هر فرد در جامعه، قابل رشد و پرورش است و هر فرد در هر مرحله از زندگى خود مى‌تواند نقش‌هاى خاصى را انتخاب کند يا به دست آورد که تاکنون آن‌ها را نداشته است. جامعه‌شناسان نقش آفرينى ابتکارى فرد را با صورت غيرقابل پيش بينى شخصيت همراه مى‌دانند. بنابراين، هريک از شخصيت فرد و نقش وى، در يکديگر تأثير متقابل دارند. همان‌طور که شخصيت اجتماعى خودآگاه و شناخته شده هر فرد نقش او را تعيين مى کند، نقش‌هاى انتخابى و اکتسابى و جديد هر فرد نيز موجب تغيير شخصيت اجتماعى وى مى‌شود و پايگاه اجتماعى او را ارتقا يا تنزل مى دهد.
براساس برداشت جامعه‌شناسان سنتى از عنوان شخصیت، نقش هر فرد در جامعه (که بستگى تام و تمامى به شخصیت اجتماعى خودآگاه وى دارد) عبارت است از آن‌چه از یک فرد به عنوان عضوى از یک گروه اجتماعى و داراى پایگاه اجتماعى خاص، در تعاملات اجتماعى و روابط اجتماعى انتظار مى‌رود که انجام دهد. البته جامعه‌شناسان اذعان دارند که نمى‌توان نقش عوامل درونى فرد را در نقش آفرینى وى نادیده گرفت، بلکه ایفاى نقش، کوشش فرد را در انتخاب و سازش بین عوامل مختلف داخلى و خارجى نشان مى‌دهد. هم‌چنین این گروه از جامعه‌شناسان به این نکته نیز توجه دارند که شخصیت اجتماعى هر فرد و به تبع آن، نقش هر فرد در جامعه، قابل رشد و پرورش است و هر فرد در هر مرحله از زندگى خود مى‌تواند نقش‌هاى خاصى را انتخاب کند یا به دست آورد که تاکنون آن‌ها را نداشته است. جامعه‌شناسان نقش آفرینى ابتکارى فرد را با صورت غیرقابل پیش بینى شخصیت همراه مى‌دانند. بنابراین، هریک از شخصیت فرد و نقش وى، در یکدیگر تأثیر متقابل دارند. همان‌طور که شخصیت اجتماعى خودآگاه و شناخته شده هر فرد نقش او را تعیین مى کند، نقش‌هاى انتخابى و اکتسابى و جدید هر فرد نیز موجب تغییر شخصیت اجتماعى وى مى‌شود و پایگاه اجتماعى او را ارتقا یا تنزل مى دهد.


اما جامعه‌شناسى جديد، ديدگاه جامعه‌شناسان سنتى را نمى‌پذيرد و معتقد است که نقش‌شناسى و نقش آفرينى هر فرد در پاسخ به الگوهاى اجتماعى رسمى، تنها بخشى از شخصيت فرد را مى‌سازد و در کنار اين جنبه از شخصيت فرد، نيروهاى عظيم درونى هر فرد، از قبيل ارزش‌هاى بنيادى وى، هدف‌هاى زندگى و فهم او از هويت خويش و نظاير آن، بخش بنيادين شخصيت هر فرد را مى سازد و طبعا اين ويژگى‌هاى بنيادينِ شخصيت فرد نيز هم‌چون نقش‌شناسى وى بر اساس الگوهاى اجتماعى، در نقش آفرينى او تأثير به سزايى دارد.<ref>نظریه‌های جامعه‌شناسی، غلام‌عباس توسلی</ref><ref>نظریه‌های جامعه‌شناسی، لوییس و روزنبرگ</ref>
اما جامعه‌شناسى جدید، دیدگاه جامعه‌شناسان سنتى را نمى‌پذیرد و معتقد است که نقش‌شناسى و نقش آفرینى هر فرد در پاسخ به الگوهاى اجتماعى رسمى، تنها بخشى از شخصیت فرد را مى‌سازد و در کنار این جنبه از شخصیت فرد، نیروهاى عظیم درونى هر فرد، از قبیل ارزش‌هاى بنیادى وى، هدف‌هاى زندگى و فهم او از هویت خویش و نظایر آن، بخش بنیادین شخصیت هر فرد را مى سازد و طبعا این ویژگى‌هاى بنیادینِ شخصیت فرد نیز هم‌چون نقش‌شناسى وى بر اساس الگوهاى اجتماعى، در نقش آفرینى او تأثیر به سزایى دارد.<ref>نظریه‌های جامعه‌شناسی، غلام‌عباس توسلی</ref><ref>نظریه‌های جامعه‌شناسی، لوییس و روزنبرگ</ref>


==== از نگاه فلسفی ====
==== از نگاه فلسفی ====
برخی فيلسوفان، شخصيت فرد را پديده‌اى اجتماعى و ساخته شده توسط جامعه مى‌دانند که متقابلا شخصيت اجتماعى فرد نيز در جامعه تأثير مى‌گذارد.
برخی فیلسوفان، شخصیت فرد را پدیده‌اى اجتماعى و ساخته شده توسط جامعه مى‌دانند که متقابلا شخصیت اجتماعى فرد نیز در جامعه تأثیر مى‌گذارد.


از نگاه فيلسوفان تاريخ، شخصيت فرد عبارت است از مجموعه ويژگى‌هاى فکرى، روحى و روانى و حتى جسمى فرد که به او قدرت عمل و اقدام و نفوذ اجتماعى مى‌بخشد. ويژگى‌هايى چون علم، دانش، انديشه‌ها، فرهنگ، نفوذ اجتماعى، قواى فکرى و روحى هم‌چون نبوغ فکرى، هوش سرشار، اراده و عزم قوى، خلاقيت و ابتکار، ثبات عقيده و بلندى همت، و ويژگى‌هاى اخلاقى چون اخلاص، تواضع، رأفت، فضل و کرم، امانت، عدالت‌خواهى، سعه صدر، وفاى به عهد و عموم خصلت‌هاى پسنديده برآمده از تربيت صحيح و سرانجام، توانايى‌هاى جسمى و قدرت عمل و منش اصيل فرد.<ref>مارکسیسم و نیروی محرک تاریخ، جعفر سبحانی</ref><ref>قهرمانان، توماس کارلایل</ref><ref>نقش شخصیت در تاریخ، گئورگی پلخانف</ref><ref>فلسفه تاریخ، پل ادواردز</ref>
از نگاه فیلسوفان تاریخ، شخصیت فرد عبارت است از مجموعه ویژگى‌هاى فکرى، روحى و روانى و حتى جسمى فرد که به او قدرت عمل و اقدام و نفوذ اجتماعى مى‌بخشد. ویژگى‌هایى چون علم، دانش، اندیشه‌ها، فرهنگ، نفوذ اجتماعى، قواى فکرى و روحى هم‌چون نبوغ فکرى، هوش سرشار، اراده و عزم قوى، خلاقیت و ابتکار، ثبات عقیده و بلندى همت، و ویژگى‌هاى اخلاقى چون اخلاص، تواضع، رأفت، فضل و کرم، امانت، عدالت‌خواهى، سعه صدر، وفاى به عهد و عموم خصلت‌هاى پسندیده برآمده از تربیت صحیح و سرانجام، توانایى‌هاى جسمى و قدرت عمل و منش اصیل فرد.<ref>مارکسیسم و نیروی محرک تاریخ، جعفر سبحانی</ref><ref>قهرمانان، توماس کارلایل</ref><ref>نقش شخصیت در تاریخ، گئورگی پلخانف</ref><ref>فلسفه تاریخ، پل ادواردز</ref>


=== نقش انسان در تعیین سرنوشت ===
=== نقش انسان در تعیین سرنوشت ===
از آن روز كه بشر در پى ريشه‌يابى حوادث و تحولات اجتماعى و تحليل رفتار انسان‌ها برآمده، اين پرسش براى او مطرح شده است كه آيا حوادث و تحولات اجتماعى و تاريخى و به طور كلى رفتار انسان زاييده خواست و اراده و طرح و برنامه‌ريزى انسان‌هاست، يا اين كه انسان تنها ابزارى در دست نيروهاى پشت پرده و عوامل نيرومند ديگرى است كه او را در راستاى هدف‌ها و طرح‌هايى هوش‌مندانه و خودآگاهانه يا ناخودآگاهانه و غيرهوش‌مندانه به حركت درمى‌آورد؟
از آن روز که بشر در پى ریشه‌یابى حوادث و تحولات اجتماعى و تحلیل رفتار انسان‌ها برآمده، این پرسش براى او مطرح شده است که آیا حوادث و تحولات اجتماعى و تاریخى و به طور کلى رفتار انسان زاییده خواست و اراده و طرح و برنامه‌ریزى انسان‌هاست، یا این که انسان تنها ابزارى در دست نیروهاى پشت پرده و عوامل نیرومند دیگرى است که او را در راستاى هدف‌ها و طرح‌هایى هوش‌مندانه و خودآگاهانه یا ناخودآگاهانه و غیرهوش‌مندانه به حرکت درمى‌آورد؟


به طور كلى ديدگاه‌هاى ارائه شده در اين زمينه به دو دسته تقسيم مى شوند:
به طور کلى دیدگاه‌هاى ارائه شده در این زمینه به دو دسته تقسیم مى شوند:
# ديدگاه‌هاى جبرگرايانه كه انسان را فاقد اراده آزاد و قدرت انتخاب مى‌داند.
# دیدگاه‌هاى جبرگرایانه که انسان را فاقد اراده آزاد و قدرت انتخاب مى‌داند.
# ديدگاه‌هاى اختيار مدار.
# دیدگاه‌هاى اختیار مدار.
هر يك از اين دو دسته ديدگاه به نوبه خود نظريه‌هاى متفاوتى را در بر مى‌گيرد كه هر كدام با روش خاصى و از زاويه خاصى به مطالعه انسان و رفتار او پرداخته‌اند.
هر یک از این دو دسته دیدگاه به نوبه خود نظریه‌هاى متفاوتى را در بر مى‌گیرد که هر کدام با روش خاصى و از زاویه خاصى به مطالعه انسان و رفتار او پرداخته‌اند.


ديدگاه‌هاى اختيارمدار بر نقش انسان در تعيين سرنوشت خود تأكيد دارند و حتى بسيارى از ليبرال‌ها و به عبارتى فردگرايان افراطى، از جمله توماس كارلايل، جان استوارت ميل، كالينگ وود، سرايزايابرلين، وِج وود و گيبون، به طور كلى نقش عوامل اجتماعى و اقتصادى و هر نيروى بيرونى ديگر را در رفتار انسان و سرنوشت فرد و جامعه انكار مى‌كنند.
دیدگاه‌هاى اختیارمدار بر نقش انسان در تعیین سرنوشت خود تأکید دارند و حتى بسیارى از لیبرال‌ها و به عبارتى فردگرایان افراطى، از جمله توماس کارلایل، جان استوارت میل، کالینگ وود، سرایزایابرلین، وِج وود و گیبون، به طور کلى نقش عوامل اجتماعى و اقتصادى و هر نیروى بیرونى دیگر را در رفتار انسان و سرنوشت فرد و جامعه انکار مى‌کنند.


در مورد ديدگاه‌هاى جبرگرا نمى‌توان در اين باره حكم كلى صادر كرد و مثلا آن‌ها را منكر ايفاى هرگونه نقشى از سوى شخصيت‌ها و افراد در سرنوشت خود و جامعه قلمداد نمود. ديدگاه‌هاى جبرگرايانه مبتنى بر عوامل درونى و غريزى نيز اجمالا شخصيت‌ها و افراد را در سرنوشت خود و تاريخ مؤثر مى‌دانند، اما نه به صورت آزادانه يا لزوما آگاهانه، بلكه از كانال يكى از عوامل غيرارادى تشكيل‌دهنده شخصيت، يعنى غريزه، چنان كه فرويد، آدلر و نيچه اين گونه‌اند.
در مورد دیدگاه‌هاى جبرگرا نمى‌توان در این باره حکم کلى صادر کرد و مثلا آن‌ها را منکر ایفاى هرگونه نقشى از سوى شخصیت‌ها و افراد در سرنوشت خود و جامعه قلمداد نمود. دیدگاه‌هاى جبرگرایانه مبتنى بر عوامل درونى و غریزى نیز اجمالا شخصیت‌ها و افراد را در سرنوشت خود و تاریخ مؤثر مى‌دانند، اما نه به صورت آزادانه یا لزوما آگاهانه، بلکه از کانال یکى از عوامل غیرارادى تشکیل‌دهنده شخصیت، یعنى غریزه، چنان که فروید، آدلر و نیچه این گونه‌اند.


== عوامل تسریع‌کننده تکامل اجتماعی ==
== عوامل تسریع‌کننده تکامل اجتماعی ==
خط ۵۹: خط ۶۲:
# پای‌بندی به دو اصل اساسی آزادی و استقلال در رویکرد سیاسی و در عرصه دیپلماتیک. سازش ناپذیری در برخورد با دیکتاتوری و پرهیز از سرسپردگی و زد و بندهای نافی استقلال ملی.
# پای‌بندی به دو اصل اساسی آزادی و استقلال در رویکرد سیاسی و در عرصه دیپلماتیک. سازش ناپذیری در برخورد با دیکتاتوری و پرهیز از سرسپردگی و زد و بندهای نافی استقلال ملی.
# شفافیت در جهت‌گیری سیاسی و اتخاذ تصمیمات. پرهیز از ابهام تراشی و توهم آفرینی. ارائه تحلیل مشخص در هر مرحله از مبارزه و راه‌یابی و راهنمایی جنبش اجتماعی در جهت برون رفت از بحران‌ها و به سوی اعتلا و اوج‌گیری.<ref>رهبری سیاسی، جایگاه و جوانب آن،‌ مسعود افتخاری</ref>
# شفافیت در جهت‌گیری سیاسی و اتخاذ تصمیمات. پرهیز از ابهام تراشی و توهم آفرینی. ارائه تحلیل مشخص در هر مرحله از مبارزه و راه‌یابی و راهنمایی جنبش اجتماعی در جهت برون رفت از بحران‌ها و به سوی اعتلا و اوج‌گیری.<ref>رهبری سیاسی، جایگاه و جوانب آن،‌ مسعود افتخاری</ref>
== شخصیت‌های موثر در تاریخ ==


== منابع ==
== منابع ==
<references />
<references />