اولین باغچه‌بان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «اٍولین باغچه¬بان( 1389 ـ 1307 ) زاده¬ي مرسين درتركيه است. وي تحصيلات هنري خود را د...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
اٍولین باغچه¬بان( 1389 ـ 1307 ) زاده¬ي مرسين درتركيه است. وي تحصيلات هنري خود را در سن سيزده چهارده سالگي و در رشته¬ي پيانو و آواز اپرا در كنسرواتوار موسيقي آنكارا آغاز كرده و با درجه ممتاز به پايان رساند. در سال 1329 پس از ازدواج با ثمين باغچه¬بان كه
اِولین باغچه بان( 1389 ـ 1307 ) زاده ي مرسين درتركيه است. وي تحصيلات هنري خود را در سن سيزده چهارده سالگي و در رشته ي پيانو و آواز اپرا در كنسرواتوار موسيقي آنكارا آغاز كرده و با درجه ممتاز به پايان رساند. در سال 1329 پس از ازدواج با ثمين باغچه بان كه
او نيز در رشته آهنگسازي در همين كنسرواتوار تحصيل كرده بود، به ايران رفت و تا سال 1373 كه خانواده مجدد  به تركيه مهاجرت نمود، فعاليتهاي خود را در زمينه  خوانندگي، تعليم آواز، رهبري كُر، مديريت و سرپرستي  موسيقي و كُر كودكان بي¬سرپرست در تهران ادامه داد.
او نيز در رشته آهنگسازي در همين كنسرواتوار تحصيل كرده بود، به ايران رفت و تا سال 1373 كه خانواده مجدد  به تركيه مهاجرت نمود، فعاليتهاي خود را در زمينه  خوانندگي، تعليم آواز، رهبري كُر، مديريت و سرپرستي  موسيقي و كُر كودكان بي سرپرست در تهران ادامه داد.
زندگي¬نامه
 
اٍولین باغچه¬بان و زنده¬ياد فاخره صبا جزو اولين خوانندگان اپرا در ايران بودند كه آموزش اين رشته¬ي هنري را در هنرستان عالي موسيقي نيز برعهده داشتند. اٍولین باغچه¬بان علاوه برتدريس، با انجام رسيتالهاي آواز از آهنگسازان معروف جهان و آثار آهنگسازان ايراني مانند ثمين باغچه¬بان و حسين ناصحي، علاوه بر معرفي آثار اين هنرمندان به شنوندگان ايراني، كنسرتهايي نيز در ساير كشورها برگزار نموده و شنوندگان اروپايي را با آثار آوازي نامبردگان آشنا نمود.
== زندگي نامه ==
اٍولین باغچه¬بان هم¬زمان با تدريس آواز در هنرستان عالي موسيقي، به¬تشكيل گروه كُر از هنرجويان آواز و هنرجويان ساير رشته¬هاي موسيقي هنرستان اقدام نموده و خود نيز رهبري اين گروه را بر ¬عهده داشت. اين گروه آواز جمعي برنامه هايي را نيز به¬همراه اركستر زهي هنرستان عالي موسيقي به-رهبري واحه خوجايان هنرآموز ويولن، در دانشگاه تهران، باشگاه ارامنه و تلويزيون ملي آن زمان ( تلويزيون ثابت پاسال) به¬اجرا گذاشت كه البته بعلت شرايط فني موجود نه با ضبط قبلي و سپس پخش بلكه بطور زنده اجرا و همزمان مستقيما از تلويزيون پخش ميگرديد. قطعه” استابات ماتر“ ”مرثيه در سوگ عيسي مسيح“ اثر معروف”پرگولزي“ با تك¬خواني سودابه صفائيه و ناهيد همت آبادي نيز از جمله كار مشترك گروه كُر و اركستر هنرستان عالي موسيقي¬ست كه آن زمان در باشگاه ارامنه و تلويزيون اجرا گرديد.
اِولین باغچه بان و زنده ياد فاخره صبا جزو اولين خوانندگان اپرا در ايران بودند كه آموزش اين رشته ي هنري را در هنرستان عالي موسيقي نيز برعهده داشتند. اِولین باغچه بان علاوه برتدريس، با انجام رسيتالهاي آواز از آهنگسازان معروف جهان و آثار آهنگسازان ايراني مانند ثمين باغچه بان و حسين ناصحي، علاوه بر معرفي آثار اين هنرمندان به شنوندگان ايراني، كنسرتهايي نيز در ساير كشورها برگزار نموده و شنوندگان اروپايي را با آثار آوازي نامبردگان آشنا نمود.
فعاليتهاي هنري
 
اٍولین باغچه¬بان همراه با فاخره صبا و منير وكيلي از پايه¬گزاران اپراي تهران ميباشند. هنگام افتتاح تالار رودكي ـ اپراي تهران ( فعلا بنام تالار وحدت ) به-سال 1346 اٍولین باغچه¬بان اجراي نقشي را در اپراي آتوسا اثر توماس كريستين داويد آهنگساز اتريشي به¬عهده داشت و پس از آن نيز با ادامه و گسترش فعاليتهاي اپراي تهران، رلهاي اول متعددي را در اپراهاي مختلف اجرا و بازي نمود كه از آن¬ جمله ميتوان از اپراي: كارمن و جميله اثر ژرژ بيزه، شواليه روستايي اثر پي¬يترو ماسكاني، زنها همه اينطورند اثر ولفگانگ آمادئوس موتسارت، خوانندگان دوره¬گرد اثر جوزپّه وردي، آرايشگر شهر سويل اثر جواكينو روسيني نام برد. اٍولین باغچه¬بان با صداي زيباي متزوسوپرانو، احساس هنري و موزيكاليته عالي حاصل از تحصيلات موسيقي، توانايي تكنيكي و هنري خود را در اجراي نقشهاي گوناگون به¬نمايش گذاشته و با تحسين بسيار از سوي بينندگان و شنوندگان، مورد استقبال قرار مي¬گرفت. با افتتاح تالار رودكي، كُر هنرستان عالي موسيقي نيز بطور رسمي در اپرا ادغام شده و بنام كُر ملي تهران در برنامه¬هاي گوناگون اپرا و اجراي كنسرتها شركت داشت كه رهبري بعضي از آنها را همچنان اٍولین باغچه¬بان بر عهده ¬داشت از جمله در مراسم تاجگذاري شاه و فرح در كاخ گلستان. اما پيشآمد اختلاف بين عده¬اي از هنرمندان تالار رودكي از جمله اٍولین باغچه¬بان و مدير وقت اپرا، او را به-ترك تالار و عدم شركت در برنامه¬هاي بعدي اپرا واداشت:” با رضايي نساختيم. از دفتر فرح پهلوي سراغ من آمدند كه گروه كنسرتي از بچه¬هاي يتيم درست كنيم. من هم به چند شهرستان رفتم و از ميان شش هزار نفر، دويست نفر آوردم و پس از يك سال اولين كنسرت را داديم.كُر كودكان و نوجوانان در سال 1357 در اجراي قطعه¬ي رنگين¬كمون اثر ثمين باغچه¬بان و به¬همراهي اركستر سنفوني وين كه اٍولین باغچه¬بان و منصوره قصري سوليست آن هستند نيز همكاري كرده است.
اِولین باغچه بان هم زمان با تدريس آواز در هنرستان عالي موسيقي، به تشكيل گروه كُر از هنرجويان آواز و هنرجويان ساير رشته هاي موسيقي هنرستان اقدام نموده و خود نيز رهبري اين گروه را بر عهده داشت. اين گروه آواز جمعي برنامه هايي را نيز به همراه اركستر زهي هنرستان عالي موسيقي به-رهبري واحه خوجايان هنرآموز ويولن، در دانشگاه تهران، باشگاه ارامنه و تلويزيون ملي آن زمان ( تلويزيون ثابت پاسال) به اجرا گذاشت كه البته بعلت شرايط فني موجود نه با ضبط قبلي و سپس پخش بلكه بطور زنده اجرا و همزمان مستقيما از تلويزيون پخش ميگرديد. قطعه «استابات ماتر»  «مرثيه در سوگ عيسي مسيح» اثر معروف «پرگولزي»  با تك خواني سودابه صفائيه و ناهيد همت آبادي نيز از جمله كار مشترك گروه كُر و اركستر هنرستان عالي موسيقي ست كه آن زمان در باشگاه ارامنه و تلويزيون اجرا گرديد.
                                بازگشت به تركيه
 
خانواده باغچه¬بان از سال 1363 در تركيه ـ استانبول اقامت گزيد و اٍولین نيز تا سال 1373 كه از دانشگاه معمار¬سنان استانبول بازنشسته گرديد، در اين مؤسسه به¬تعليم پيانو پرداخت. خودش مي¬گويد: ” تركيه وطن من است و من مثل يك درخت در آنجا رشد كردم اما ميوه¬هايم را در  ايران دادم و در ايران به¬بار نشست. براي همين هر دو كشور را دوست دارم و هر دو را وطن خود ميدانم.“  ويكي پديا؟
== فعاليتهاي هنري ==
اٍولین باغچه¬بان طي اقامت ساليان در تركيه، كتب و مقالاتي چند درباره¬ي تكنيك و متد نوازندگي پيانو و آواز از فرانسه به تركي ترجمه، كتابهايي براي كودكان تهيه و كتابي نيز درباره هنرمندان ايراني به فرانسه نگاشته كه حق استفاده از تمام حقوق آنها را به دانشگاه معمار¬سنان واگذار كرده است:” تمام حقوق اين كتابها را به¬دانشگاه معمار¬سنان هديه كردم به¬عنوان سپاس از خدماتي كه ملت و دولت تركيه به¬من داده بود چون كه من تحصيلاتم را كه  به¬پايان رساندم به¬تركيه هيچ خدمتي انجام نداده، آمدم ايران، تمام خدماتم را اينجا انجام دادم و آنجا نتوانستم. بخاطر اينكه وجدانم آسوده باشد همه اين آثار را كه ترجمه كردم به¬آن دانشگاه هديه دادم كه يك وظيفه بود“    
اِولین باغچه بان همراه با فاخره صبا و منير وكيلي از پايه گزاران اپراي تهران ميباشند. هنگام افتتاح تالار رودكي ـ اپراي تهران ( فعلا بنام تالار وحدت ) به-سال 1346 اِولین باغچه بان اجراي نقشي را در اپراي آتوسا اثر توماس كريستين داويد آهنگساز اتريشي به عهده داشت و پس از آن نيز با ادامه و گسترش فعاليتهاي اپراي تهران، رلهاي اول متعددي را در اپراهاي مختلف اجرا و بازي نمود كه از آن  جمله ميتوان از اپراي: كارمن و جميله اثر ژرژ بيزه، شواليه روستايي اثر پي يترو ماسكاني، زنها همه اينطورند اثر ولفگانگ آمادئوس موتسارت، خوانندگان دوره گرد اثر جوزپّه وردي، آرايشگر شهر سويل اثر جواكينو روسيني نام برد.
اٍولین باغچه¬بان بتاريخ 9 آبان 1389 در سن 82 سالگي بعلت ايست قلبي در  استانبول درگذشت و روز 10 آبان پيكر او در قسمت آسيايي گورستان ايرانيان در كنار مزار ثمين باغچه¬بان به خاك سپرده شد.
 
اِولین باغچه بان با صداي زيباي متزوسوپرانو، احساس هنري و موزيكاليته عالي حاصل از تحصيلات موسيقي، توانايي تكنيكي و هنري خود را در اجراي نقشهاي گوناگون به نمايش گذاشته و با تحسين بسيار از سوي بينندگان و شنوندگان، مورد استقبال قرار مي گرفت.
 
با افتتاح تالار رودكي، كُر هنرستان عالي موسيقي نيز بطور رسمي در اپرا ادغام شده و بنام كُر ملي تهران در برنامه هاي گوناگون اپرا و اجراي كنسرتها شركت داشت كه رهبري بعضي از آنها را همچنان اِولین باغچه بان بر عهده داشت از جمله در مراسم تاجگذاري شاه و فرح در كاخ گلستان. اما پيشآمد اختلاف بين عده اي از هنرمندان تالار رودكي از جمله اِولین باغچه بان و مدير وقت اپرا، او را به-ترك تالار و عدم شركت در برنامه هاي بعدي اپرا واداشت:<blockquote>«با رضايي نساختيم. از دفتر فرح پهلوي سراغ من آمدند كه گروه كنسرتي از بچه هاي يتيم درست كنيم. من هم به چند شهرستان رفتم و از ميان شش هزار نفر، دويست نفر آوردم و پس از يك سال اولين كنسرت را داديم.»</blockquote>كُر كودكان و نوجوانان در سال 1357 در اجراي قطعه ي رنگين كمون اثر ثمين باغچه بان و به همراهي اركستر سنفوني وين كه اِولین باغچه بان و منصوره قصري سوليست آن هستند نيز همكاري كرده است.
 
== بازگشت به ترکیه ==
خانواده باغچه بان از سال 1363 در تركيه ـ استانبول اقامت گزيد و اِولین نيز تا سال 1373 كه از دانشگاه معمار سنان استانبول بازنشسته گرديد، در اين مؤسسه به تعليم پيانو پرداخت. خودش مي گويد: <blockquote>«تركيه وطن من است و من مثل يك درخت در آنجا رشد كردم اما ميوه هايم را در  ايران دادم و در ايران به بار نشست. براي همين هر دو كشور را دوست دارم و هر دو را وطن خود ميدانم.»</blockquote>اِولین باغچه بان طي اقامت ساليان در تركيه، كتب و مقالاتي چند درباره ي تكنيك و متد نوازندگي پيانو و آواز از فرانسه به تركي ترجمه، كتابهايي براي كودكان تهيه و كتابي نيز درباره هنرمندان ايراني به فرانسه نگاشته كه حق استفاده از تمام حقوق آنها را به دانشگاه معمار سنان واگذار كرده است:<blockquote>«تمام حقوق اين كتابها را به دانشگاه معمار سنان هديه كردم به عنوان سپاس از خدماتي كه ملت و دولت تركيه به من داده بود چون كه من تحصيلاتم را كه  به پايان رساندم به تركيه هيچ خدمتي انجام نداده، آمدم ايران، تمام خدماتم را اينجا انجام دادم و آنجا نتوانستم. بخاطر اينكه وجدانم آسوده باشد همه اين آثار را كه ترجمه كردم به آن دانشگاه هديه دادم كه يك وظيفه بود»   </blockquote>اِولین باغچه بان بتاريخ 9 آبان 1389 در سن 82 سالگي بعلت ايست قلبي در  استانبول درگذشت و روز 10 آبان پيكر او در قسمت آسيايي گورستان ايرانيان در كنار مزار ثمين باغچه بان به خاك سپرده شد.





نسخهٔ ‏۴ آوریل ۲۰۱۸، ساعت ۰۸:۵۵

اِولین باغچه بان( 1389 ـ 1307 ) زاده ي مرسين درتركيه است. وي تحصيلات هنري خود را در سن سيزده چهارده سالگي و در رشته ي پيانو و آواز اپرا در كنسرواتوار موسيقي آنكارا آغاز كرده و با درجه ممتاز به پايان رساند. در سال 1329 پس از ازدواج با ثمين باغچه بان كه او نيز در رشته آهنگسازي در همين كنسرواتوار تحصيل كرده بود، به ايران رفت و تا سال 1373 كه خانواده مجدد به تركيه مهاجرت نمود، فعاليتهاي خود را در زمينه خوانندگي، تعليم آواز، رهبري كُر، مديريت و سرپرستي موسيقي و كُر كودكان بي سرپرست در تهران ادامه داد.

زندگي نامه

اِولین باغچه بان و زنده ياد فاخره صبا جزو اولين خوانندگان اپرا در ايران بودند كه آموزش اين رشته ي هنري را در هنرستان عالي موسيقي نيز برعهده داشتند. اِولین باغچه بان علاوه برتدريس، با انجام رسيتالهاي آواز از آهنگسازان معروف جهان و آثار آهنگسازان ايراني مانند ثمين باغچه بان و حسين ناصحي، علاوه بر معرفي آثار اين هنرمندان به شنوندگان ايراني، كنسرتهايي نيز در ساير كشورها برگزار نموده و شنوندگان اروپايي را با آثار آوازي نامبردگان آشنا نمود.

اِولین باغچه بان هم زمان با تدريس آواز در هنرستان عالي موسيقي، به تشكيل گروه كُر از هنرجويان آواز و هنرجويان ساير رشته هاي موسيقي هنرستان اقدام نموده و خود نيز رهبري اين گروه را بر عهده داشت. اين گروه آواز جمعي برنامه هايي را نيز به همراه اركستر زهي هنرستان عالي موسيقي به-رهبري واحه خوجايان هنرآموز ويولن، در دانشگاه تهران، باشگاه ارامنه و تلويزيون ملي آن زمان ( تلويزيون ثابت پاسال) به اجرا گذاشت كه البته بعلت شرايط فني موجود نه با ضبط قبلي و سپس پخش بلكه بطور زنده اجرا و همزمان مستقيما از تلويزيون پخش ميگرديد. قطعه «استابات ماتر» «مرثيه در سوگ عيسي مسيح» اثر معروف «پرگولزي» با تك خواني سودابه صفائيه و ناهيد همت آبادي نيز از جمله كار مشترك گروه كُر و اركستر هنرستان عالي موسيقي ست كه آن زمان در باشگاه ارامنه و تلويزيون اجرا گرديد.

فعاليتهاي هنري

اِولین باغچه بان همراه با فاخره صبا و منير وكيلي از پايه گزاران اپراي تهران ميباشند. هنگام افتتاح تالار رودكي ـ اپراي تهران ( فعلا بنام تالار وحدت ) به-سال 1346 اِولین باغچه بان اجراي نقشي را در اپراي آتوسا اثر توماس كريستين داويد آهنگساز اتريشي به عهده داشت و پس از آن نيز با ادامه و گسترش فعاليتهاي اپراي تهران، رلهاي اول متعددي را در اپراهاي مختلف اجرا و بازي نمود كه از آن جمله ميتوان از اپراي: كارمن و جميله اثر ژرژ بيزه، شواليه روستايي اثر پي يترو ماسكاني، زنها همه اينطورند اثر ولفگانگ آمادئوس موتسارت، خوانندگان دوره گرد اثر جوزپّه وردي، آرايشگر شهر سويل اثر جواكينو روسيني نام برد.

اِولین باغچه بان با صداي زيباي متزوسوپرانو، احساس هنري و موزيكاليته عالي حاصل از تحصيلات موسيقي، توانايي تكنيكي و هنري خود را در اجراي نقشهاي گوناگون به نمايش گذاشته و با تحسين بسيار از سوي بينندگان و شنوندگان، مورد استقبال قرار مي گرفت.

با افتتاح تالار رودكي، كُر هنرستان عالي موسيقي نيز بطور رسمي در اپرا ادغام شده و بنام كُر ملي تهران در برنامه هاي گوناگون اپرا و اجراي كنسرتها شركت داشت كه رهبري بعضي از آنها را همچنان اِولین باغچه بان بر عهده داشت از جمله در مراسم تاجگذاري شاه و فرح در كاخ گلستان. اما پيشآمد اختلاف بين عده اي از هنرمندان تالار رودكي از جمله اِولین باغچه بان و مدير وقت اپرا، او را به-ترك تالار و عدم شركت در برنامه هاي بعدي اپرا واداشت:

«با رضايي نساختيم. از دفتر فرح پهلوي سراغ من آمدند كه گروه كنسرتي از بچه هاي يتيم درست كنيم. من هم به چند شهرستان رفتم و از ميان شش هزار نفر، دويست نفر آوردم و پس از يك سال اولين كنسرت را داديم.»

كُر كودكان و نوجوانان در سال 1357 در اجراي قطعه ي رنگين كمون اثر ثمين باغچه بان و به همراهي اركستر سنفوني وين كه اِولین باغچه بان و منصوره قصري سوليست آن هستند نيز همكاري كرده است.

بازگشت به ترکیه

خانواده باغچه بان از سال 1363 در تركيه ـ استانبول اقامت گزيد و اِولین نيز تا سال 1373 كه از دانشگاه معمار سنان استانبول بازنشسته گرديد، در اين مؤسسه به تعليم پيانو پرداخت. خودش مي گويد:

«تركيه وطن من است و من مثل يك درخت در آنجا رشد كردم اما ميوه هايم را در ايران دادم و در ايران به بار نشست. براي همين هر دو كشور را دوست دارم و هر دو را وطن خود ميدانم.»

اِولین باغچه بان طي اقامت ساليان در تركيه، كتب و مقالاتي چند درباره ي تكنيك و متد نوازندگي پيانو و آواز از فرانسه به تركي ترجمه، كتابهايي براي كودكان تهيه و كتابي نيز درباره هنرمندان ايراني به فرانسه نگاشته كه حق استفاده از تمام حقوق آنها را به دانشگاه معمار سنان واگذار كرده است:

«تمام حقوق اين كتابها را به دانشگاه معمار سنان هديه كردم به عنوان سپاس از خدماتي كه ملت و دولت تركيه به من داده بود چون كه من تحصيلاتم را كه به پايان رساندم به تركيه هيچ خدمتي انجام نداده، آمدم ايران، تمام خدماتم را اينجا انجام دادم و آنجا نتوانستم. بخاطر اينكه وجدانم آسوده باشد همه اين آثار را كه ترجمه كردم به آن دانشگاه هديه دادم كه يك وظيفه بود»

اِولین باغچه بان بتاريخ 9 آبان 1389 در سن 82 سالگي بعلت ايست قلبي در استانبول درگذشت و روز 10 آبان پيكر او در قسمت آسيايي گورستان ايرانيان در كنار مزار ثمين باغچه بان به خاك سپرده شد.


جستارهای وابسته

منابع