کاربر:Safa/3صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۳:۳۱ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

انقلاب سفید، به طرح شش ماده‌ای گفته می‌شود که محمدرضا پهلوی پس از سفر به آمریکا و ملاقات با کندی رئیس جمهور آمریکا برای انجام رفرم‌هایی در ۶ بهمن سال ۱۳۴۱ به رفراندوم گذاشت.

محمدرضا پهلوی به مرور ۱۳ اصل دیگر به شش اصل انقلاب سفید اضافه کرد که عبارت بودند از:

سپاه بهداشت

سپاه ترویج و آبادانی

خانه‌های انصاف در روستاها

ملی کردن تمام منابع آب‌های زیرزمینی کشور

نوسازی شهرها و روستاها

انقلاب اداری و آموزشی

تأمین امکان فروش سهام واحدهای بزرگ صنعتی به کارگران

مبارزه با تورم و گران‌فروشی

آموزش رایگان و اجباری در ۸ سال اول تحصیل

تغذیه رایگان برای کودکان خردسال در مدارس

تعمیم بیمه‌های اجتماعی به همه ایرانیان

مبارزه با معاملات سوداگرانه اراضی و اموال غیرمنقول

مبارزه با فساد

تاریخچه‌ی انقلاب سفید

پس از پیروزی انقلاب کوبا و سلسله قیام‌هایی که در کشورهای آمریکای لاتین سر گرفت و همچنین جنبش‌های آزادی‌بخش در کشورهای جهان سوم دستگاه سیاسی غرب و آمریکا به این نتیجه رسیدند که برای جلوگیری از چنین قیام‌‌هایی باید در کشورهای جهان سوم رفرم‌هایی صورت بگیرد.

در سال ۱۹۶۰ دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به پیروزی رسیدند و در ژانویه ۱۹۶۱ جان. اف. کندی به کاخ سفید راه یافت. کندی و اعضای دولتش معتقد بودند که تنها راه حفظ دولت‌های طرفدار غرب در جهان‌سوم، اجرای یک برنامه اصلاحات است که در آن اصلاحات ارضی اهمیت ویژه‌ای دارد. هدف از طرح رفرم‌ها جلوگیری از انقلاب‌ها بود. این سیاست، در قالب یک طرح بنام اتحاد برای پیشرفت از جانب امریکا به این کشورها پیشنهاد می‌شد. محمدرضا پهلوی هم که زمینه اجرای این طرح را توسط علی امینی نخست‌وزیر خود می‌‌دید در یک سفر ۴۰ روزه به آمریکا خود تعهد اجرای آن را بعهده گرفت.

شاه در ۱۹ دی ۱۳۴۱ در اولین کنگره شرکت‌های تعاونی روستایی، طی نطقی از مردم خواست برای تصویب ملی این اصلاحات حرکت کنند و آراء مثبت خود را بدهند.

در تاریخ ۶ بهمن ۱۳۴۱ همه‌پرسی در ایران انجام شد و برای نخستین بار در تاریخ کشور، زنان نیز به پای صندوق‌های رأی رفتند؛ به گفته دولت وقت ۵ میلیون و ۵۹۸ هزار و ۷۱۱ نفر برای انقلاب سفید و ۵۲۱ هزار و ۱۰۸ نفر علیه انقلاب سفید، آرای خود را به صندوق‌ها ریختند.[۱]

اصلاحات ارضی

ملی کردن جنگل‌ها

فروش سهام کارخانجات دولتی

سهیم کردن کارگران در سود کارخانجات

اصلاح قانون انتخابات

ایجاد سپاه دانش

منابع

==