حسین اشتری

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حسین اشتری‌فرد
حسین اشتری.jpg
حسین اشتری‌فرد
محل تولد اصفهان
نیرو نیروی انتظامی جمهوری اسلامی
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
جنگ‌ها جنگ ایران و عراق
شرکت در جنگ سوریه
کارهای دیگر سرکوب اعتراضات دی ۹۶
سرکوب اعتراضات آبان ۹۸
سرکوب دراویش گنابادی
دین اسلام

حسین اشتری متولد شهر اصفهان است. وی در ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی شد. حسین اشتری هفتمین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی است. وی در زمان جنگ ایران و عراق عضو سپاه پاسداران بود. حسین اشتری در زمان اعتراضات دی ماه ۹۶ و همچنین اعتراضات آبان ۹۸ به عنوان فرمانده نیروی انتظامی در سرکوب تظاهرات مردمی و دستگیری و شکنجه‌ی آن‌ها در بازداشتگاه‌ها دست داشت.

ساختار نیروی انتظامی

نیروی انتظامی، یک نیروی مسلح است که دارای سه بخش کلی است. فرماندهی، حفاظت و اطلاعات و بخش عقیدتی-سیاسی. بیشتر بخش‌های نیروی انتظامی، وظیفه امنیتی و نظامی دارند.

نیروی انتظامی در هر استان یک ناحیه و در کل کشور ۳۱ ناحیه دارد. هر ناحیه دارای یک یکان ویژه ضد شورش است که مسئولیت سرکوب هر گونه اعتراض و تظاهرات در نقاط مختلف استان را بر عهده دارد.

اصلی‌ترین وظیفه نیروی انتظامی سرکوب اعتراضات به خصوص اعتراضاتی است که جنبه‌های سیاسی دارند. در اعتراضات سال ۸۸ نیروی انتظامی اصلی‌ترین نیروی سرکوب درخیابان‌های تهران بود. فیلم‌هایی از کشتن مردم ایران در سال ۱۳۸۸ توسط خبرگزاری‌های معتبر دنیا مخابره شده است. سرتیپ پاسدار حسین اشتری در این سرکوب نقش مستقیم داشت.

مسئولیت‌های حسین اشتری

حکم خامنه ای برای منصوب کردن اشتری
حکم خامنه ای برای منصوب کردن اشتری

مسئولیت و سمت‌های حسین اشتری در جمهوری اسلامی تا کنون چنین بوده است:

  • عضو گردان یازهرا لشکر ۱۴ سپاه پاسداران در جنگ ایران و عراق
  • فرمانده حفاظت لشکر ۱۴ امام حسین سپاه پاسداران در جنگ ایران و عراق
  • ریاست دانشگاه امام هادی سازمان حفاظت و اطلاعات سپاه پاسداران
  • رئیس پلیس اطلاعات و امنیت نیروی انتظامی کشور تا خرداد ۱۳۹۳
  • جانشین فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از ۷ خرداد ۱۳۹۳ تا ۱۸ اسفند ۱۳۹۳
  • فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ تا کنون[۱]

کارنامه حسین اشتری

سرکوب اعتراضات دی ماه ۹۶

نیروی انتظامی طی اعتراضات دی‌ماه ۱۳۹۶، افزون بر سلب حق شهروندان ایرانی برای برگزاری تجمعات مسالمت‌آمیز، با اتخاذ روش‌های خشونت‌باری چون آتش گشودن بر معترضان غیر مسلح، ضرب و شتم و شلیک گاز اشک‌آور این اعتراضات مردمی را سرکوب کرده است.

حسین اشتری به عنوان فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، در برخوردهای خشن و غیرقانونی نیروهای تحت امر خود در جریان اعتراضات دی‌ماه ۱۳۹۶ مسئول است.

وی هم‌چنین ۱۶ دی‌ماه ۱۳۹۶، طی یک گفت‌وگوی تلویزیونی وعده دستگیری معترضانی را که شناسایی شده‌اند، در آینده داده است.[۱]

کشته شدن ۶ نفر در قهدریجان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی، ۶ نفر در ۱۱ دی ۱۳۹۶ با شلیک مستقیم نیروی انتظامی در قهدریجان (از توابع اصفهان) کشته شدند.

اصغر هدایت، فرماندار فلاورجان (قهدریجان زیر نظر فرماندار فلاورجان است) طی مصاحبه‌ای با صدا و سیما، مدعی شد نیروی انتظامی معترضان را به دلیل حمله مسلحانه به پایگاه بسیج و کلانتریِ قهدریجان هدف قرار داده است. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که در فیلم پخش‌شده در شبکه خبر نیز شواهدی مبنی بر مسلح بودن معترضان وجود ندارد.[۱]

کشته شدن ۴ نفر در شهر دورود

مقامات رسمی ایران کشته شدن ۴ نفر از معترضان را در ۱۰ دی ۱۳۹۶، در شهر دورود تایید کردند.[۲]

حمیدرضا کاظمی نماینده شهر پل‌دختر در مجلس شورای اسلامی، در تاریخ ۱۰ دی‌ماه ۱۳۹۶ در گفت‌وگویی با تارنمای خبری اعتماد آنلاین، شلیک نیروی انتظامی به معترضان و کشته شدن دو نفر در دورود را تایید کرده است:

«راهی جز برخورد و شلیک پلیس با کسانی‌که شب گذشته هنجارشکنی کردند و به خیابان‌ها ریخته بودند وجود نداشت.»[۱]

حمله به یک دختر جوان در پارک طالقانی تهران به خاطر حجاب
حمله به یک دختر جوان در پارک طالقانی تهران به خاطر حجاب

نقض حقوق زنان

حسین اشتری به عنوان فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در آزار، بازداشت و برخوردهای خشونت‌آمیز با زنانی که حجاب اسلامی را رعایت نمی‌کنند و یا معترض به آن هستند، مسئول است.

از زمانی که اشتری فرماندهی نیروی انتظامی را بر عهده گرفته است، گشت‌های ارشاد و مأموران نیروی انتظامی برخورد با زنانی را که پوشش اسلامی را رعایت نمی‌کنند در صدر مسئولیت خود قرار داده و در موارد متعدد به برخوردهای خشن متوسل شده‌اند؛ برخوردهایی که با حمایت همه‌جانبه حسین اشتری از مأموران تحت امرش، مصونیتی را برای عاملان آن تضمین کرده است.

به‌طور نمونه پس از انتشار وسیع ویدئوی برخورد خشونت‌آمیز مأمور گشت ارشاد با یک زن در شبکه‌های اجتماعی، حسین اشتری گفت: «در اجرای مأموریت‌ها به واسطه فضاسازی‌ها و هوچی‌گری‌ها کوتاه نمی‌آییم.»[۳]

اشتری بارها و طی مصاحبه‌های گوناگون بر برخورد با بی‌حجابی تاکید کرده است. او همچنین زنانی که به حجاب اجباری اعتراض کنند را به صراحت تهدید کرده و کنترل فضای مجازی برای مبارزه با بی‌حجابی را لازم و ضروی دانسته است. در ۱۳ شهریور ۱۳۹۸، حسین اشتری با بیان این‌که نیروی انتظامی خودروی زنان بی‌حجاب را توقیف می‌کند، گفت:

«ما یک وظیفه ذاتی داریم و بر اساس قانون و قوانین وضع‌شده با هر نوع ناهنجاری در مورد پوشش برخورد می‌کنیم.»[۴]

ایجاد سامانه پیامکی برای احضار زنان بی‌حجاب به دفاتر پلیس، از دیگر مواردی است که با حمایت کامل اشتری پیگیری و اجرا شده است. در اردیبهشت ۱۳۹۸، تعداد زنانی که به‌دلیل عدم رعایت حجاب اسلامی به دفتر پلیس امنیت اخلاقی تهران احضار شدند به حدی بود که باعث ترافیک سنگین در خیابان وزرا شد.[۱]

سرکوب زنان - حجاب

حسین اشتری در خصوص مقابله با بی حجابی اظهار کرد:

«با کشف حجاب بانوان در خودروها به صورت جدی برخورد خواهد شد و برخورد با این گونه مظاهر فساد، طبق قانون بر عهده نیروی انتظامی است.»[۵]

سرکوب دراویش گنابادی

حسین اشتری در مقام فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی در سرکوب خشونت‌بار، شکنجه و قتل دراویش گنابادی در حوادث موسوم به گلستان هفتم مسئول است.

سی‌ام بهمن و یکم اسفند ۱۳۹۶، تعدادی از دراویش گنابادی دراعتراض به بازداشت هم‌کیشان خود و اعمال محدودیت بر نورعلی تابنده، قطب دراویش، در خیابان گلستان هفتم تهران تجمع کردند. این تجمع با یورش نیروهای انتظامی و امنیتی، به خشونت کشیده شد؛ دراویش به شدت مورد ضرب و جرح قرار گرفتند. ۱۷۰ تن از دراویش به دلیل شدت جراحت وارده به بیمارستان منتقل و حدود ۳۰۰ نفر از آن‌ها بازداشت شدند. پس از آن این اتفاقات به حوادث گلستان هفتم موسوم شد.

محمد راجی، یکی از این دراویش، در حمله نیروهای انتظامی و امنیتی به‌شدت مجروح شد. با این وجود مأموران او را به بازداشت‌گاه شاپور که زیر نظر نیروی انتظامی اداره می‌شود منتقل کرد و زیر بازجویی او را به قتل رساندند.

ده‌ها تن از دراویش گنابادی در روندی ناعادلانه محاکمه و به احکام سنگین حبس، شلاق و تبعید محکوم شدند. محمد ثلاث به اتهام قتل سه مأمور نیروی انتظامی از طریق زیر گرفتن آن‌ها با اتوبوس محاکمه و با استناد به اقرار زیر شکنجه، در خرداد ۱۳۹۶ اعدام شد. محمد ثلاث در یک فایل صوتی گفته بود که زیر شکنجه وادار به این اعتراف شده است.[۱]

مشارکت در سانسور و فیلترینگ

حسین اشتری از اعضای حقوقی شورای‌عالی فضای مجازی، از عاملان کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی است.

شورای عالی فضای مجازی که به دستور علی خامنه‌ای تأسیس شده، عالی‌ترین نهادی است که وظیفه نظارت، سیاست‌گذاری و تصمیم‌سازی در فضای مجازی را به عهده دارد و مسئول اصلیِ کنترل، سانسور، فیلترینگ و تعقیب کاربران فضای مجازی در ایران است.

به‌طور نمونه در بخش‌هایی از مصوبه شورای عالی فضای مجازی، مورخ خرداد ۱۳۹۶ در مورد پیام‌رسان‌های اجتماعی مانند تلگرام، واتساپ، بر ذخیره‌سازی و پردازش داده‌های مرتبط با فعالیت پیام‌رسان در داخل کشور تاکید شده است.

حسین اشتری عامل قتل عام تظاهرات آبان ۹۸
تصاویر شهدای اعتراضات در روزنامه واشنگتن تایمز

هم‌چنین در بخش دیگری از این مصوبه بر تعقیب کاربران فضای مجازی تاکیده شده است:

«مسئولیت اقدامات کاربران در شبکه‌های اجتماعی به عهده خود کاربران است و ارائه‌دهنده خدمت پیام رسان موظف به همکاری با مقامات است.»[۱]

تحریم حسین اشتری

مارک دوبوویتز مدیر عامل اجرایی اندیشکده دفاع از دمکراسی‌ها، در روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، پیشنهاد تحریم ۱۲ نفر از سران جمهوری اسلامی را داد که نام حسین اشتری نیز در این لیست آن بود.[۶]

سرکوب اعتراضات آبان ۱۳۹۸

حسین اشتری در مقام فرمانده نیروی انتظامی در قتل و سرکوب معترضان در آبان ۱۳۹۸ مسئول است. نیروهای تحت امر او در بسیاری از شهرهای ایران به سوی معترضان آتش گشودند، بسیاری را به قتل رساندند و هزاران تن را مجروح و بازداشت کردند.

حسین اشتری در جریان این اعترضات با تایید نقش این نیرو در سرکوب اعتراضات، گفت: «طی روزهای اخیر به همت همکارانم، تعدادی از اخلالگران و فرصت‌طلبان شناسایی و برخورد لازم با آنها صورت گرفته است.»

پس از آغاز اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ در پی افزایش نابهنگام قیمت بنزین، نیروهای امنیتی و انتظامی با خشن‌ترین حالت ممکن با معترضان برخورد کردند؛ ده‌ها تن را به قتل رساندند، صدها نفر را مجروح و هزاران معترض را بازداشت کردند. هم‌زمان با سرکوب معترضان، اینترنت در ایران قطع و یا دچار اختلالات جدی شد. عدم دسترسی مردم به اینترنت، سرکوب معترضان را تسهیل کرد و موجب شد تا ده‌ها تن در سکوت و بی‌خبری قتل عام شوند.

بر اساس در جریان اعتراضات آبان دستکم ۱۵۰۰ تن به دست نیروهای امنیتی و انتظامی به قتل رسیدند. از سوی دیگر در نهم آذرماه ۹۸ حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس، از بازداشت حدود هفت هزار نفر از معترضان خبر داد.[۱]

سرتیپ حسین اشتری. به عنوان فرمانده نیروی انتظامی به‌ویژه یگان ویژه آن (به فرماندهی سرتیپ حسن کرمی) سرکوب خیابانی آشکار را کنترل، هدایت و اجرا می‌کند که به نظر می‌رسد مسئولیت اصلی اجرایی و میدانی را در کشتار صدها تن از معترضان برعهده داشته است.[۷]

حسین اشتری عامل قتل عام در سوریه
قتل عام کودکان در غوطه شرقی در سوریه

مشارکت در جنگ سوریه

سرتیپ پاسدار همدانی فرمانده سپاه پاسداران در سوریه که در درگیری های سوریه کشته شد، در دی ماه ۹۵ کتابی از خاطرات خود با نام «پیغام ماهی‌ها» منتشر نمود. درقسمتی از این کتاب مشخص می‌شود که پیش از وی سرتیپ پاسدار حسین اشتری فرمانده سپاه پاسداران در سوریه بوده است.

پاسدار حسین اشتری قبل از سال ۱۳۹۰ به عنوان فرمانده سپاه پاسداران در سوریه منصوب شده بود و در کشتار و سرکوب انقلاب سوریه مشارکت داشت. پاسدار حسین اشتری به دلیل موفقیت در سرکوب و کشتار در سوریه ترفیع مقام پیدا کرد.

او در ۷ خرداد ۹۳ جانشین فرمانده نیروی انتظامی رژیم ایران شد. حسین اشتری در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ توسط خامنه ای به عنوان فرمانده نیروی انتظامی معرفی شد.

منابع