قاضی عموزاد

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
محمدرضا عموزاد
قاضی محمدرضا عموزاد.jpg
اولین حضور قاضی شعبه ۲۴دادگاه انقلاب
آخرین حضور قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب
لقبهمدست قاضی مرگ
شغلقاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب
مذهباسلام
ملیتایرانی

قاضی عموزاده با نام اصلی محمدرضا عموزاد، رئیس شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران است. وی پیش از این رئیس شعبه ۲۴ دادگاه انقلاب تهران بوده است. عموزاد مدتی قاضی مستشاری شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی را به عهده داشت. قاضی عموزاد، با صدور احکام مختلف از اعدام تا زندان‌های طویل‌المدت، در نقض حقوق شهروندان نقش جدی داشته است. وی در سرکوب اقلیت‌های مذهبی مانند بهاییان، دراویش گنابادی با صدور احکام سنگین نقش فعالی ایفا کرده است.

عموزاد در دهه ۹۰ ریاست شعبه ۲۴ دادگاه انقلاب تهران را بر عهده داشت؛ اما در آبان ۹۹ به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب منتقل شد.

بنا به گفته کارکنان دادگاه انقلاب قاضی عموزاد از کسانی که وکیل دارند بدش می‌آید و بیشتر با آنها لج کرده و حکم زندان بیشتری می‌دهد. آنها به خانواده‌ها توصیه می‌کنند که از آوردن وکیل به دادگاه خودداری کنند. به این ترتیب وی ‌می‌تواند تمایلات خودش را در رابطه با حکم زندانی بدون کوچک‌ترین مانع قانونی به مرحله اجرا درآورد.[۱]

صدور احکام اعدام برای زندانیان

قاضی عموزاد، حکم اعدام بازداشتی قیام ۱۴۰۱ محسن شکاری، را در همراهی قاضی صلواتی صادر کرد. محسن شکاری، اولین اعدامی اعتراضات ۱۴۰۱ بود. در ویدئویی که روز 30آبان 1401 در تلویزیون حکومتی پخش شده، قاضی دادگاه محسن شکاری، عموزاد، بوده است. روند دادگاه محسن شکاری ناعادلانه و برخلاف روند دادرسی انجام شد. به گفته خانواده محسن شکاری، هیچ‌کس از روند دادگاه وی اطلاعی نداشت، خانواده محسن شکاری اجازه حضور در دادگاه را پیدا نکردند و وکیل تعیین شده نیز موفق نشد وکالت او را به عهده گرفته و در دادگاه حاضر شود.[۲]

محسن شکاری
محسن شکاری


عموزاد، در صدور حکم اعدام برای روح الله زم، با قاضی صلواتی و در نقش قاضی مستشاری همکاری کرده است.

عموزاد همچنین، یکی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، به نام منوچهر مهمان‌نواز را به «محاربه» برای آتش زدن بخشداری شهرستان قرچک متهم کرد که می‌تواند منجر به صدور حکم اعدام وی گردد.

یکی از آخرین احکام صادر شده عموزاد، درخواست حکم اعدام برای نویسنده ایرانی مهدی بهمن به اتهام مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی است.

زندانی سیاسی کامران رضایی فر، توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به اعدام محکوم شد. اتهام مطروحه علیه وی افساد فی الارض عنوان شده است.

سرکوب اقلیت‌های مذهبی

۴تن از شهروندان بهائی به اسامی مونا مهرابی، الهام کرم‌پیشه، افسانه یادگار اردستانی و احسان‌الله یادگار اردستانی، در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی عموزاد به اتهام عضویت در تشکیلات غیرقانونی با هدف برهم زدن امنیت کشور مجموعا به ۱۲ سال حبس تعزیری محکوم شدند.

محمدرضا عموزاد، علیرغم نقض حکم ۳۰ سال حبس و ۱۱۱ ضربه شلاق وکیل دادگستری امیرسالار داودی، عیناً حکم اولیه (شعبه ۱۵) را تایید کرد.

شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمدرضا عموزاد، افسانه امامی، حمید ناصری و سعید ناصری ۳عضو یک خانواده بهائی را مجموعا به ۷سال حبس تعزیری محکوم کرد. آنها پیش‌تر به صورت غیابی و بدون تشکیل جلسه دادرسی توسط قاضی عموزاد به حبس محکوم شده بودند.

عموزاد طی حکمی عباس دهقان از دراویش گنابادی و از مدیران وب‌سایت مجذوبان نور را به اتهام اجتماع و تبانی برضد امنیت کشور به ۵ سال حبس محکوم کرد.

حسین قشقایی در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی عموزاد، به اتهام توهین به خامنه‌ای و تبلیغ علیه نظام به ۳ سال زندان محکوم شد.[۳]

صدور احکام سنگین

فروغ تقی‌پور
فروغ تقی‌پور

محمدرضا عموزاد در همکاری با قاضی صلواتی به عنوان قاضی مستشار شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران در صدور حکم اعدام برای بازداشت شدگان اعتراضات سراسری آبان 1398، از جمله امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی شرکت داشته است. در بهمن ماه 1398 امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی در شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران به اعدام، 38 سال زندان و 222 ضربه شلاق محکوم شدند. آنها مکررا اعلام کردند که در حین بازجویی توسط ماموران امنیتی به منظور اخذ اعترافات اجباری مورد شکنجه و ضرب و شتم شدید قرار گرفته بودند.[۳]

فروغ تقی‌پور به همراه مادرش نسیم جباریان توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمدرضا عموزاد از بابت اتهامات ارتباط با مجاهدین خلق و اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام محاکمه و به ترتیب به ۵ و ۳ سال حبس تعزیری محکوم شدند.[۴] قاضی عموزاد، مهدی باقری را به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی به ۵سال حبس تعزیری محکوم کرد. مهدی باقری در حین دادگاه حق دفاع به صورت کتبی و یا شفایی از خود را نداشته است. عموزاد تنها به وی اجازه معرفی خود را داده است. وی دردادگاه به باقری گفته: «شما باید اعدام شوید» و ضمن اهانت به وی درپایان دادگاه به وی می‌گوید:«از اتاق گمشو بیرون».[۵]

دانیال عقیلی به اتهام اجتماع و تبانی به ۵سال زندان و بابت تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس تعزیری توسط عموزاد در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران محکوم شد.

منابع