کاربر:Sayfe/صفحه تمرین- معرفی ایران به عنوان رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
انتخاب ایران به ریاست شورای حقوق بشر

رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل

انتخاب ایران به‌عنوان رئیس مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل، با واکنش‌های متفاوتی از سوی فعالان حقوق بشر و کشورهای غربی مواجه شد. برخی از این افراد، انتخاب ایران را به دلیل نقض حقوق بشر در این کشور، اقدامی غیرقابل قبول دانستند. با این حال، برخی دیگر از این انتخاب حمایت کردند و معتقد بودند که این فرصتی برای ایران است تا وضعیت حقوق بشر در این کشور را بهبود بخشد.

معرفی علی بحرینی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو، به عنوان رئیس این مجمع، در حالی اعلام شد که دو روز قبل از آن، شورای حقوق بشر در اطلاعیه‌ای نسبت به موج اعدام‌ها در ایران ابراز نگرانی عمیق کرد. در این اطلاعیه آمده بود که حکومت ایران در سال جاری به طور متوسط هر هفته ۱۰ نفر را اعدام کرده و این رقم را «هولناک» خوانده بود. این اطلاعیه از حکومت ایران خواسته بود که مانند سایر کشورهای جهان، اعدام را متوقف کند.

البته، انتخاب ایران به‌عنوان رئیس این مجمع، به‌معنای آن نیست که این کشور از نقض حقوق بشر در امان خواهد بود. فعالان حقوق بشر همچنان بر این موضوع نظارت خواهند داشت و در صورت عدم بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران، اعتراضات خود را ادامه خواهند داد.[۱]

روز پنج‌شنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۲(دوم نوامبر)، ایران به‌عنوان ریاست بر نوزدهمین اجلاس «مجمع اجتماعی» شورای حقوق بشر سازمان ملل انتخاب شد. موضوع اصلی مورد بحث در این مجمع، مشارکت علمی، فناوری و نوآوری در ارتقای حقوق بشر بود.

انتخاب ایران به ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل، به‌دلیل سابقه طولانی ایران در نقض حقوق بشر، مانند اعدام‌های غیرقانونی و سرکوب مخالفان سیاسی، با انتقادات فراوانی همراه بود. این انتخاب توسط مارک روبیو، سناتور جمهوریخواه کنگره آمریکا، «شرم‌آور» توصیف شد و میشل تیلور، نماینده دائم آمریکا در شورای حقوق بشر، آن را «توهین به وجدان جمعی جامعه جهانی» نامید.

انتخاب ایران به ریاست مجمع اجتماعی شورای حقوق بشر سازمان ملل، نه تنها نشان‌دهنده بی‌توجهی به نقض حقوق بشر در ایران است، بلکه اعتبار این نهاد بین‌المللی را نیز زیر سؤال می‌برد. بسیاری از نمایندگان دولت‌ها و سازمان‌های غیردولتی این انتخاب را تحت تأثیر قرار دادن اعتبار سازمان ملل و ترویج حقوق بشر در جهان می‌دانند.

در پایان بیانیه‌ای، مدیر دیده‌بان سازمان ملل آمریکا نیز اظهار داشت که ایالات متحده از شرکت در هر نشستی که توسط ریاست ایران هدایت می‌شود، خودداری خواهد کرد. او این اقدام را توهین به آرمان‌های مشترک جامعه جهانی و تضعیف مشروعیت سازمان ملل توصیف کرد.

به‌طور کلی، این انتخاب نشان‌دهنده بی‌توجهی به نقض حقوق بشر در ایران است و تجاوزی است بر آرمان‌های مشترک حقوق بشر جامعه جهانی. هلیل نویر آمریکا و سایر کشورها را به دلیل کوتاهی در جلوگیری از انتصاب ایران مورد نقد قرار داده و تأکید کرده بود که ایران قبلاً عضویت در کمیسیون‌های سازمان ملل را داشته‌است، اما هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن انجام نشده‌است.

این تصمیم به طور جدی اعتبار سازمان ملل را تحت تأثیر قرار داده و نشان می‌دهد که آرمان‌های جامعه جهانی در خصوص حقوق بشر تحقیر شده‌است. در پی بروز اعتراضات و سرکوب در ایران، شورای حقوق بشر تصمیم به تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران گرفته‌است، اما انتخاب ایران به ریاست مجمع اجتماعی شورا، به نظر می‌رسد این تلاش را جلوه‌ای ناکارآمد دانسته‌است. این موضوع نشان می‌دهد که جامعه جهانی نیاز به اقدامات مؤثرتری برای حفظ و ترویج حقوق بشر در ایران دارد.[۲]

منابع