احمد رضایی

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
احمد رضایی
احمد رضایی (2).jpg
زادروز۱۳۲۴ (خورشیدی)
تهران
درگذشتیازده بهمن۱۳۵۰(خورشیدی)
خیابان غفاری- مخصوص تهران
علت مرگدرگیری با مأمورین سواک شاه وکشیدن نارنجک
آرامگاهبهشت‌زهرا
تحصیلاتپنجم دبیرستان

احمد رضایی (زاده ۱۳۲۴- درگذشت ۱۳۵۰) درسال ۱۳۲۴درتهران بدنیا آمد. او در سال ۱۳۳۸به جبهه ملی پیوست. بعد از سال ۱۳۴۲ با نهضت آزادی همکاری کرد.

سپس با کمک دوستانش هسته کوچکی درست کرد که بعداً به سازمان مجاهدین خلق ایران پیوست. بعداز دستگیری‌های گسترده سال ۵۰ در حفظ کادرهای تشکیلات مجاهدین نقش داشت. او دربهمن ماه سال ۵۰ با کشیدن نارنجک به میان افراد سواک شاه پرید و خودش کشته شد و چهار سواکی شاه را تکه‌تکه کرد.[نیازمند منبع]

زندگینامه احمد رضایی

احمد مبارزه را از ۱۴ سالگی شروع کرد او در سالهای ۳۹–۳۸ هنگامیکه سال دوم دبیرستان بود، وارد سازمان جوانان جبهه ملی ایران شد.

او یکبار در سال سوم دبیرستان هنگامی که یک ماشین چاپ را به منزل می‌برد دستگیر شد.

از سال پنجم دبیرستان وارد جمعیت نهضت آزادی شد که در آن سالها قاطعانه تر از جبهه ملی قدم برمی‌داشت ولی نهضت هم در شرایط بعد از ۴۲ دیگر دینامیسم و پویائی اش به انتها رسیده بود، بطوریکه با دستگیری رهبرانش بکلی از فعالیت بازایستاد، احمد در جستجو ی راه حلی برای خروج از بن‌بست مبارزه در آن سالها، بالاخره با کمک چند تن از دوستان مبارزش یک هسته سیاسی فعال بوجود آورد، این هسته بعداً به سازمان مجاهدین خلق ایران پیوست.

احمد طی سالهای قبل از ۵۰ بعنوان یک مسئول ارزنده تشکیلات نقش کارآمد و مؤثری در پیشبرد اهداف سازمان بازی کرد.

بعد ازدستگیریهای کسترده در سال ۵۰ احمد مسئولیت باز سازی تشکیلات را به عهده گرفت. وتا هنگام کشته شدنش تمامی تلاشش رابکار برد.[۱]

فعالیتهای احمد

بعد از ضربه شهریور۱۳۵۰، یعنی شرایطی که در اثر ضربات پی درپی پلیس شاه تمام عناصر مرکزیت سازمان و حتی اکثریت کادرهای مدار پایین تردستگیر شده بودند و احمد تنها فرد باقی مانده سازمان درسطوح بالای تشکیلات بود، رسالت حفظ و باز سازی تشکیلات، را به عهده گرفت.

احمد نقش مهمی در اجرای موفقیت آمیز طرح فرار رضا رضایی از چنگ ساواک داشت.

او درحالیکه بخش عظیمی از نیروهای ساواک برای دستگیری اش بسیج شده بود شبانه روز درزمینه سازماندهی کادرهای باقیمانده و حفظ آنها درمقابل تور گسترده پلیس تلاش کرد.

سازمان مجاهدین خلق ایران بدون هیچ تردید بقای خود رابعد از دستگیریهای گسترده سال شهریور ۱۳۵۰مدیون نقش بسزائی می‌داند که برادران رضائیها ایفا کردند بخصوص احمد طی چند ماه بعد از ضربه بعنوان یک سازمانده برجسته وعنصر ورزیده نظامی با ج افتادگی لازم عقیدتی –تشکیلاتی درخشید و منشأ خدمات بسیار ارزنده ای گشت، (نشریه مجاهد شماره ۲۹–۹ بهمن ۱۳۵۸)

درگذشت احمد.

درساعت ۷بعد از ظهر ۱۱ بهمن ۱۳۵۰ احمد وقتی خود را درمحاصره پلیس می‌بیند با استفاده از سلاح کمری‌اش به مقاومت می‌پردازد وآخرین تیرهایش رانیز به سوی نیروهای شاه شلیک می‌کند، پلیس حلقه محاصره را تنگ‌تر می‌کند ناگهان احمد با نارنجکی که ضامن آن کشیده شده بود به میان آنها می‌رود نارنجک منفجر می‌شود و احمد کشته می‌شود. دراثر این اقدام احمد، چهار ساواکی کشته و سه تن دیگرزخمی می‌شوند. تمام بدن احمد متلاشی می‌شود وحتی سلاح کمری‌اش نیز تکه‌تکه می‌شود. (روزنامه کیهان ۲۴)

جستارهای وابسته

منابع

  1. نشریه مجاهد شماره ۲۹–۹ بهمن ۱۳۵۸