کاظم ذوالانوار: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۵۰: خط ۵۰:
| وبگاه            =
| وبگاه            =
| پانویس            =
| پانویس            =
}}'''محمدکاظم ذوالانوار''' (زاده ۲۷ اسفند ۱۳۲۶، شیراز - تیرباران در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، تپه‌های [[زندان اوین|اوین]]) معروف به '''کاظم ذوالانوار''' از اعضای مرکزیت [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] بود. او در خانواده‌ای متوسط به دنیا آمد. تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در شیراز تمام کرد و پس از آن به دانشکده کشاورزی دانشگاه [[تهران]] وارد شد. در سال ۱۳۴۷ به عضویت سازمان مجاهدین درآمد. در سال ۱۳۵۱ دستگیر و در سال ۱۳۵۴در تپه‌های اوین به‌همراه [[مصطفی جوان خوشدل]] و هفت تن از [[سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران|فدائیان]] تیرباران شد.<ref name=":0">نشریه مجاهد ش ۴۴ - به مناسبت سالروز شهادت مجاهد شهید کاظم ذوالانوار</ref>
}}'''محمدکاظم ذوالانوار''' (زاده‌ی ۲۷ اسفند ۱۳۲۶، شیراز - تیرباران در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، تپه‌های [[زندان اوین|اوین]]) معروف به '''کاظم ذوالانوار''' از اعضای مرکزیت [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] بود. او در خانواده‌ای متوسط به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شیراز تمام کرد و پس از آن به دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تهران وارد شد. در سال ۱۳۴۷ به عضویت سازمان مجاهدین خلق ایران درآمد. در سال ۱۳۵۱ دستگیر و در سال ۱۳۵۴ در تپه‌های اوین به‌همراه [[مصطفی جوان خوشدل]] و هفت تن از اعضای [[سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران|فدائیان]] تیرباران شد.<ref name=":0">نشریه مجاهد ش ۴۴ - به مناسبت سالروز شهادت مجاهد شهید کاظم ذوالانوار</ref>


== فعالیت سیاسی ==
== فعالیت سیاسی ==
در دوران نوجوانی و جوانی در جلسات قرآن و تفسیر شرکت می‌کرد. در سال ۱۳۴۴ به دانشکده کشاورزی تهران راه یافت.<ref>تاریخ شفاهی ایران - [http://www.oral-history.ir/show.php?page=books&id=310 مقاله «یادی از نامی که ماند»]</ref> در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران با عده‌ای از مجاهدین خلق از جمله [[فرهاد صفا]] و [[عبدالرسول مشکین‌فام]] آشنا شد. این آشنائی که از فعالیتهای صنفی سیاسی در دانشکده شروع شده بود در تداوم و تکامل خود در سال ۴۷ به رابطه منظم تشکیلاتی با مجاهدین خلق ارتقاء یافت<ref name=":0" />و به عضویت سازمان مجاهدین خلق درآمد.<ref>نشریه مجاهد ش ۱۱۶ - گرامی باد خاطرهٔ شهدای مجاهد خلق در 30 فروردین</ref>
کاظم ذوالانوار در دوران نوجوانی و جوانی در جلسات قرآن و تفسیر شرکت می‌کرد. در سال ۱۳۴۴ به دانشکده‌ی کشاورزی تهران راه یافت.<ref>تاریخ شفاهی ایران - [http://www.oral-history.ir/show.php?page=books&id=310 مقاله «یادی از نامی که ماند»]</ref> در دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تهران با عده‌ای از مجاهدین خلق از جمله [[فرهاد صفا]] و [[عبدالرسول مشکین‌فام]] آشنا شد. این آشنایی که از فعالیت‌های صنفی - سیاسی در دانشکده شروع شده بود در تداوم و تکامل خود در سال ۴۷ به رابطه‌ی منظم تشکیلاتی با مجاهدین خلق ارتقا یافت<ref name=":0" />و در همین مقطع بود که ذوالانوار به عضویت سازمان مجاهدین خلق درآمد.<ref>نشریه مجاهد ش ۱۱۶ - گرامی باد خاطرهٔ شهدای مجاهد خلق در 30 فروردین</ref>


کاظم در مدتی که در دانشکده بود شروع به فعالیتهائی در رابطه با سازمان کرد و یک هسته فعال در دانشکده کشاورزی تشکیل داد. او بعد از خاتمه تحصیلات به سربازی رفت و در دوران سربازی به صورت افسر وظیفه در مشهد دریک واحد کشاورزی وابسته به ارتش شروع به فعالیت کرد.<ref name=":0" />
کاظم ذوالانوار در مدتی که در دانشکده بود شروع به فعالیت‌هایی در رابطه با مجاهدین کرد و یک هسته‌ی فعال در دانشکده‌ی کشاورزی تشکیل داد. او بعد از خاتمه‌ی تحصیلات به خدمت سربازی رفت و در دوران سربازی به صورت افسر وظیفه در مشهد در یک واحد کشاورزی وابسته به ارتش شروع به فعالیت کرد.<ref name=":0" />


== دستگیری و فرار ==
== دستگیری و فرار ==
ضربه و حمله [[ساواک]] در شهریور ۱۳۵۰ به سازمان مجاهدین خلق منجر به دستگیری تعدادی از مجاهدین از جمله کاظم ذوالانوار شد.مأموران ساواک کاظم را در حالی که دوران سربازی خود را در مشهد می‌گذراند و بی‌خبر از ضربه و دستگیری بقیه در تهران بود در مشهد دستگیر و به سوی اداره ساواک می‌بردند که در بین راه کاظم توانست از یک فرصت استفاده کرده و با اغفال و زدن ضربه‌ای به مأمورین داخل ماشین موفق به فرار شود.
ضربه و حمله‌ی [[ساواک]] در شهریور ۱۳۵۰ به سازمان مجاهدین خلق ایران منجر به دستگیری تعدادی از مجاهدین از جمله کاظم ذوالانوار شد. در مهر ماه همان سال، مأموران ساواک او را در حالی که دوران سربازی خود را می‌گذراند و بی‌خبر از ضربه به سازمان و دستگیری بقیه‌ی اعضای در تهران بود، در مشهد دستگیر کرده و قصد انتقال او به اداره‌ی ساواک را داشتند. ذوالانوار توانست در میانه‌ی راه از یک فرصت استفاده کرده و با اغفال و زدن ضربه‌ای به مأمورین داخل اتوموبیل موفق به فرار شود.


بدین ترتیب کاظم از معدود کسانی بود که مثل [[احمد رضایی]]، [[مجید شریف واقفی]] و [[محمود شامخی]] توانست از ضربه شهریور ۵۰ ضمن درگیری جان سالم به در برد.<ref name=":0" />
بدین ترتیب او از معدود کسانی بود که مثل [[احمد رضایی]]، [[مجید شریف واقفی]] و [[محمود شامخی]] توانست از ضربه‌ی شهریور ۵۰ ضمن درگیری جان سالم به در برد.<ref name=":0" />


== زندگی مخفی و شروع عملیات مسلحانه ==
== زندگی مخفی و شروع عملیات مسلحانه ==
از شهریور ۵۰ کاظم به زندگی مخفی روی آورد و به صورت حرفه‌ای به مبارزه و فعالیت ادامه داد و در کنار رزمندگانی چون احمد و [[رضا رضایی]]، شروع به بازسازی سازمان کرد. وی به عضویت کادر مرکزی درآمد و به رشد سازمان در آن سالها کمک نمود.
کاظم ذوالانوار از شهریور ۱۳۵۰ به زندگی مخفی روی آورد و به صورت حرفه‌ای به مبارزه و فعالیت ادامه داد و در کنار سایر اعضای مجاهدین ‌همچون احمد و [[رضا رضایی]]، شروع به بازسازی سازمان پس از دستگیری‌های گسترده در تابستان و پاییز ۱۳۵۰ کرد. وی به عضویت کادر مرکزی درآمد و به رشد سازمان در آن سال‌ها کمک کرد.
 
کاظم در بسیاری از عملیات خود شخصاً شرکت می‌کرد و دربعضی از آنها فرماندهی عملیات را به عهده داشت.
 
او در طراحی و اجرای عملیات انفجار اداره اطلاعات آمریکا و طراحی و انفجار قبر رضاخان و عملیات انفجار بمبهای طول مسیر نیکسون نقش مستقیم داشت و در عملیات ژنرال پرایس نیز به عنوان طراح و مشاور عمل کرد.<ref name=":0" />


او در بسیاری از عملیات شخصاً شرکت می‌کرد و در بعضی از آن‌ها فرماندهی عملیات را به عهده داشت.
== دستگیری مجدد و زندان ==
== دستگیری مجدد و زندان ==
کاظم در ۱۲ مهرماه ۵۱ هنگامی که سر یک قرار حاضر شده بود در محاصره پلیس قرار گرفت و با اصابت یک تیر به پایش مجروح شد در این هنگام کاظم کوشش کرد که با شلیک یک تیر به شقیقه خود مانع از این شود که زنده به چنگ دشمن بیفتد که به علت رعشه ناشی از تیر پلیس نتوانست تیر را به محل مورد نظر شلیک کند و در نتیجه تیر به فک او اصابت کرد و کاظم زنده ماند. عناصر ساواک مدتهای مدید کاظم را زیر شدیدترین شکنجه‌ها قرار دادند.
کاظم ذوالانوار در ۱۲ مهرماه ۵۱ هنگامی که سر یک قرار سازمانی حاضر شده بود در محاصره‌ی پلیس قرار گرفت و با اصابت یک تیر به پایش مجروح شد. او در این هنگام کوشش کرد که با شلیک یک تیر به شقیقه‌ی خود مانع از این شود که زنده به چنگ دشمن بیفتد اما به علت رعشه‌ی ناشی از تیر پلیس نتوانست تیر را به محل مورد نظر شلیک کند و در نتیجه تیر به فک او اصابت کرد و ذوالانوار زنده ماند. عناصر ساواک مدت‌های مدید او را زیر شدیدترین شکنجه‌ها قرار دادند.


بعد از بازجویی‌های اولیه و شکنجه در کمیته مشترک در حالی که پاهای تیر خورده کاظم و بدن او مجروح بود، او را به زندان انفرادی اوین فرستادند. کاظم مدتها درسلول انفرادی به‌سر برد و بعداً به بند ۲ زندان اوین منتقل شد. [[پرونده:کاظم ذوالانوار در کمیته مشترک.jpg|بندانگشتی|کاظم ذوالانوار در کمیته مشترک]]وی با وجود این‌که در مرکزیت سازمان بود و اطلاعات بسیاری داشت، در زیر شکنجه سخنی نگفت. او که در بسیاری از عملیات و فعالیتهای سازمان شرکت مستقیم داشت خود را به عنوان یک فرد وابسته به سازمان مجاهدین معرفی کرد که تازگی شروع به فعالیت کرده‌است و نقش خود را صرفاً در حد پخش اعلامیه قلمداد کرد. در دورانی که کاظم در اسارت به سر می‌برد توانست ساواک را فریب دهد و در حالی که یکی از عناصر اصلی فعالیت‌های زندان بود، خود را یک زندانی بی‌آزار و عادی قلمداد کند.
بعد از بازجویی‌های اولیه و شکنجه در کمیته‌ی مشترک، او را در حالی که مجروح بود به سلول‌های انفرادی زندان اوین فرستادند. ذوالانوار مدت‌ها درسلول انفرادی به سر برد و سپس به بند ۲ زندان اوین منتقل شد. [[پرونده:کاظم ذوالانوار در کمیته مشترک.jpg|بندانگشتی|کاظم ذوالانوار در کمیته مشترک]]وی با وجود این‌که در مرکزیت سازمان بود و اطلاعات بسیاری داشت، در زیر شکنجه سخنی نگفت. او که در بسیاری از عملیات و فعالیت‌های سازمان شرکت مستقیم داشت خود را به عنوان یک فرد وابسته به سازمان مجاهدین معرفی کرد که به تازگی شروع به فعالیت کرده است و نقش خود را صرفاً در حد پخش اعلامیه اعلام کرد. کاظم ذوالانوار در دورانی که در اسارت به سر می‌برد توانست ساواک را فریب دهد و در حالی که یکی از عناصر اصلی فعالیت‌های زندان بود، خود را یک زندانی بی‌آزار و عادی جلوه دهد.


ازجمله او توانست آدرس و محل کار نیک‌طبع بازجوی کمیته مشترک را که متخصص شکنجه جنسی به دختران و زنان بازداشت شده بود بدست آورده و به نفرات بیرون زندان دهد و توصیه اعدام وی را بکند.
او ازجمله توانست آدرس و محل کار نیک‌طبع بازجوی کمیته‌ی مشترک را که متخصص شکنجه‌ی جنسی دختران و زنان بازداشت شده بود به دست آورده و به نفرات بیرون زندان داده و توصیه‌ی مجازات وی را بکند.


کاظم آدرس سرگرد منصور زمانی رئیس زندان قصر را نیز بدست آورد و به مجاهدین که دربیرون فعالیت می‌کردند داد. اعدام وی دربرنامه کار سازمان بود که با ضرباتی که سازمان در سال ۵۴ دریافت نمود موفق به اجرای آن نشد.
ذوالانوار هم‌چنین آدرس محل زندگی سرگرد منصور زمانی رئیس زندان قصر را نیز به دست آورد و به مجاهدینی که در بیرون از زندان فعالیت می‌کردند داد. مجازات او در برنامه‌ی کار سازمان مجاهدین بود اما با ضرباتی که سازمان در سال ۵۴ دریافت نمود موفق به اجرای آن نشد.


کاظم درمدتی که زندان بود، در رابطه با بیرون، کارهای بسیاری انجام داد. درسال ۵۳ هنگامی که درنقل و انتقالات زندان مدارکی دال بر فعالیت وی به‌دست آمد ساواک فهمید که چه فرد مهمی از دست وی دررفته است و به‌دنبال آن شکنجه‌گران کمیته مشترک، کاظم را به زیر شکنجه بردند.
کاظم ذوالانوار درمدتی که زندان بود، در رابطه با بیرون از زندان، کارهای بسیاری انجام داد. درسال ۵۳ هنگامی که درنقل و انتقالات زندان مدارکی دال بر فعالیت وی به دست آمد، ساواک متوجه شد که چه فرد مهمی را در اسارت دارد و به‌دنبال آن شکنجه‌گران کمیته‌ی مشترک، او را به زیر شکنجه بردند.


از وی روابط داخل زندان و همچنین رابطه داخل زندان با بیرون زندان را می‌طلبیدند. از او می‌خواستند اعتراف کند تا سایر نفرات را نیز به میدان تیر ببرند از وی می‌خواستند که چگونه و با همکاری چه کسانی شناسائی سرگرد زمانی و طرح ترور علیقلی نیک‌طبع، شکنجه‌گر کمیته و تیمسار رضا زندی پور، رئیس کمیته مشترک ضد خرابکاری را تهیه کرده‌است و در این رابطه بود که رژیم شاه می‌خواست یکی از نفرات کادر مرکزی سازمان مجاهدین را که درسالیان پیش تحت فشار بین‌المللی نتوانسته بود به قتل برساند با این بهانه به میدان تیر بفرستد.
از او روابط داخل زندان و هم‌چنین رابطه‌ی داخل زندان با بیرون از زندان را می‌طلبیدند. از او می‌خواستند اعتراف کند تا سایر نفرات را نیز به میدان تیر ببرند و بگوید که چگونه و با هم‌کاری چه کسانی شناسایی سرگرد زمانی و طرح ترور علیقلی نیک‌طبع، شکنجه‌گر کمیته و تیمسار رضا زندی‌پور، رئیس کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری را تهیه کرده است. رژیم شاه می‌خواست از این طریق یکی از نفرات کادر مرکزی سازمان مجاهدین را که درسالیان پیش تحت فشار بین‌المللی نتوانسته بود به قتل برساند، به میدان تیر بفرستد.


کاظم با آگاهی به این مسئله تمام مسئولیتها را خود تقبل کرد. او می‌گفت اینها را خودم طراحی کرده‌ام و خود من نیز مسئول هستم و از آوردن و افشای نام سایرین که دراین برنامه‌ها شرکت مستقیم داشتند خودداری کرد. کاظم تا هنگامی که درشکنجه‌گاه کمیته بود مورد شکنجه‌ها و آزار و اذیت بسیاری قرار گرفت.<ref name=":0" />
ذوالانوار با آگاهی از این مساله تمام مسئولیت‌ها را خود تقبل کرد. او می‌گفت این‌ها را خودم طراحی کرده‌ام و خود من نیز مسئول هستم و از آوردن و افشای نام سایرین که دراین برنامه‌ها شرکت مستقیم داشتند خودداری کرد. ذوالانوار تا هنگامی که در کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری بود مورد شکنجه‌ها و آزار و اذیت بسیاری قرار گرفت.<ref name=":0" />


خسرو گلسرخی در همان مدتی که در زندان همراه کاظم بود، به‌شدت تحت تأثیر او قرار گرفت و آثار اندیشه اسلام که در دفاعیات خسرو هم هست از تأثیرات همدمی و هم‌نشینی او با کاظم است.<ref name=":1" />
خسرو گلسرخی در همان مدتی که در زندان همراه او بود، به شدت تحت تأثیر او قرار گرفت و آثار اندیشه‌ی اسلام که در دفاعیات گلسرخی هم هست از تأثیرات هم‌نشینی او با کاظم ذوالانوار است.<ref name=":1" />


با وجود اینکه کاظم به خاطر تیری که به پایش خورده بود و استخوان‌های پایش معیوب بود و امکان راه رفتن برای وی به سختی میسر می‌شد. هیچگاه دویدن صبحگاهی را که زندانیان در زندان انجام می‌دادند ترک نکرد و با پاهای لنگان، به دویدن می‌پرداخت.<ref name=":0" />
ذوالانوار با وجود این که به خاطر تیری که به پایش خورده بود، استخوان‌های پایش معیوب بود و امکان راه رفتن برای وی به سختی میسر می‌شد، هیچ‌گاه دویدن صبح‌گاهی را در زندان ترک نکرد و با پاهای لنگان، به دویدن می‌پرداخت.<ref name=":0" />


علت اصلی خشم ساواک نسبت به کاظم، که درنهایت باعث تیرباران او شد، مشخص شدن فعالیتها و اقدامات کاظم بعد از دستگیری و در زندان بود.<ref name=":1">نشریه مجاهد ش ۳۸۳ - مقاله «…و از خونشان سیلابها برخاست، گرامی باد خاطره تابناک شهیدان 30فروردین»</ref>
علت اصلی خشم ساواک نسبت به او، که درنهایت باعث تیرباران او شد، مشخص شدن فعالیت‌ها و اقدامات وی بعد از دستگیری و در زندان بود.<ref name=":1">نشریه مجاهد ش ۳۸۳ - مقاله «…و از خونشان سیلابها برخاست، گرامی باد خاطره تابناک شهیدان 30فروردین»</ref>


== تیرباران ==
== تیرباران ==
در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، کاظم ذوالانوار و [[مصطفی جوان خوشدل]] که هردو از مجاهدین بودند به‌همراه ۷ تن از فدائیان شامل [[بیژن جزنی]]، محمد چوپانزاده، مشعوف کلانتری، احد جلیل افشار، حسن ضیاء ظریفی، عباس سورکی و عزیز سرمدی در تپه‌های اوین تیرباران شدند.<ref>سازمان مجاهدین خلق ایران - [https://www.mojahedin.org/news/137147/زندان-اوین زندان اوین]</ref>
در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، کاظم ذوالانوار و [[مصطفی جوان خوشدل]] که هر دو از مجاهدین بودند به هم‌راه ۷ تن از چریک‌های فدایی شامل [[بیژن جزنی]]، محمد چوپان‌زاده، مشعوف کلانتری، احمد جلیل افشار، حسن ضیا ظریفی، عباس سورکی و عزیز سرمدی در تپه‌های اوین تیرباران شدند.<ref>سازمان مجاهدین خلق ایران - [https://www.mojahedin.org/news/137147/زندان-اوین زندان اوین]</ref>
[[پرونده:صحنه بازسازی شده از تیرباران مصطفی و ۸تن دیگر در تپه‌های اوین.jpg|جایگزین=صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین|بندانگشتی|220x220پیکسل|صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین]]
[[پرونده:صحنه بازسازی شده از تیرباران مصطفی و ۸تن دیگر در تپه‌های اوین.jpg|جایگزین=صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین|بندانگشتی|220x220پیکسل|صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین]]
روزنامه‌ها فردای آن روز خبر کشته شدن جزنی و یارانش را با تیتر «۹ زندانی در حین فرار از زندان کشته شدند» پوشش دادند اما حقیقت ماجرا تا زمان وقوع انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ مسکوت ماند. زمانی که به دنبال دستگیری و محاکمهٔ اعضای ساواک معلوم شد بیژن جزنی و یارانش نه در هنگام فرار که به وسیله مأموران به تپه‌های اوین برده و در آنجا به رگبار گلوله بسته شدند.<ref>تاریخ ایرانی - [http://www.tarikhirani.ir/fa/events/3/EventsDetail/144/وقایع.و.رویدادها.html 30 فروردین، بیژن جزنی تیرباران شد]</ref>
روزنامه‌ها فردای آن روز خبر کشته شدن جزنی و یارانش را با تیتر «۹ زندانی در حین فرار از زندان کشته شدند» پوشش دادند اما حقیقت ماجرا تا زمان وقوع انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ مسکوت ماند. زمانی که به دنبال دستگیری و محاکمه‌ی اعضای ساواک مشخص شد بیژن جزنی و یارانش نه در هنگام فرار که به وسیله‌ی مأموران به تپه‌های اوین برده شده و در آن‌جا به رگبار گلوله بسته شده‌اند.<ref>تاریخ ایرانی - [http://www.tarikhirani.ir/fa/events/3/EventsDetail/144/وقایع.و.رویدادها.html 30 فروردین، بیژن جزنی تیرباران شد]</ref>


بهمن نادری‌پور، معروف به تهرانی، شکنجه‌گر و سربازجوی ساواک و سرپرست زندان سیاسی اوین، در شب اول خرداد ۱۳۵۸، در دادگاه به قتل این افراد اعتراف کرد و گفت:
بهمن نادری‌پور، معروف به تهرانی، شکنجه‌گر و سربازجوی ساواک و سرپرست زندان سیاسی اوین، در شب اول خرداد ۱۳۵۸، در دادگاه به قتل این افراد اعتراف کرد و گفت:


«رضا عطارپور یا همان حسینزاده تلفنی به من اطلاع داد که کاظم ذوالانوار را به بازداشتگاه اوین منتقل نمایم. در آن موقع سرهنگ وزیری رئیس زندان اوین بود… شعبانی (حسینی) و رسولی… زندانیان را از زندان اوین تحویل می‌گیرند و ما هم به قهوه‌خانه اکبر آوینی، در نزدیکی بازداشتگاه، منتظر می‌شویم و با سرهنگ وزیری به محل می‌رویم… رسولی و حسینی زندانیان را تحویل گرفته و سرهنگ وزیری درحالی که لباس نظامی به تن داشت، خود را آماده کارزار با عدّه‌ای کرده بود که هم دستشان بسته بود و هم چشمشان. با راهنمایی او و به‌دنبال مینی‌بوسِ حامل زندانیان، به بالای ارتفاعات بازداشتگاه اوین رفتیم… زندانیان را پیاده کرده، به‌ردیف، روی زمین نشاندند، درحالی که دستها و چشمانشان بسته بود… اولین کسی که رگبار مسلسل یوزی را به‌سوی آنها بست، سرهنگ وزیری بود و از آنجایی که گفتند همه باید شلیک کنند، همه شلیک کردند…سعدی جلیل اصفهانی بالای سر همه رفت و تیر خلاص را شلیک کرد…»<ref>روزنامه اطلاعات - اول خرداد ۱۳۵۸</ref>
«رضا عطارپور یا همان حسین‌زاده تلفنی به من اطلاع داد که کاظم ذوالانوار را به بازداشت‌گاه اوین منتقل نمایم. در آن موقع سرهنگ وزیری رئیس زندان اوین بود… شعبانی (حسینی) و رسولی… زندانیان را از زندان اوین تحویل می‌گیرند و ما هم در قهوه‌خانه‌ی اکبر آوینی، در نزدیکی بازداشت‌گاه، منتظر می‌شویم و با سرهنگ وزیری به محل می‌رویم… رسولی و حسینی زندانیان را تحویل گرفته و سرهنگ وزیری درحالی که لباس نظامی به تن داشت، خود را آماده‌ی کارزار با عده‌ای کرده بود که هم دستشان بسته بود و هم چشمشان. با راهنمایی او و به‌دنبال مینی‌بوسِ حامل زندانیان، به بالای ارتفاعات بازداشت‌گاه اوین رفتیم… زندانیان را پیاده کرده، به‌ردیف، روی زمین نشاندند، درحالی که دست‌ها و چشمانشان بسته بود… اولین کسی که رگبار مسلسل یوزی را به سوی آن‌ها بست، سرهنگ وزیری بود و از آن جایی که گفتند همه باید شلیک کنند، همه شلیک کردند…سعدی جلیل اصفهانی بالای سر همه رفت و تیر خلاص را شلیک کرد…»<ref>روزنامه اطلاعات - اول خرداد ۱۳۵۸</ref>


== جستارهای وابسته ==
== منابع ==
== منابع ==
{{پانویس|۲}}
{{پانویس|۲}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۳۱

محمدکاظم ذوالانوار
کاظم ذوالانوار.jpg
زادروز۲۷ اسفند ۱۳۲۶
شیراز
درگذشت۳۰ فروردین ۵۴
تپه‌های اوین
تحصیلاتدانشجوی رشته کشاورزی
از دانشگاهدانشکده کشاورزی تهران
پیشهعضو مرکزیت سازمان مجاهدین خلق
نقش‌های برجستهمقاومت زیر شکنجه
تأثیرپذیرفتگاناعضاء و هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران
حزب سیاسیسازمان مجاهدین خلق ایران

محمدکاظم ذوالانوار (زاده‌ی ۲۷ اسفند ۱۳۲۶، شیراز - تیرباران در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، تپه‌های اوین) معروف به کاظم ذوالانوار از اعضای مرکزیت سازمان مجاهدین خلق ایران بود. او در خانواده‌ای متوسط به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شیراز تمام کرد و پس از آن به دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تهران وارد شد. در سال ۱۳۴۷ به عضویت سازمان مجاهدین خلق ایران درآمد. در سال ۱۳۵۱ دستگیر و در سال ۱۳۵۴ در تپه‌های اوین به‌همراه مصطفی جوان خوشدل و هفت تن از اعضای فدائیان تیرباران شد.[۱]

فعالیت سیاسی

کاظم ذوالانوار در دوران نوجوانی و جوانی در جلسات قرآن و تفسیر شرکت می‌کرد. در سال ۱۳۴۴ به دانشکده‌ی کشاورزی تهران راه یافت.[۲] در دانشکده‌ی کشاورزی دانشگاه تهران با عده‌ای از مجاهدین خلق از جمله فرهاد صفا و عبدالرسول مشکین‌فام آشنا شد. این آشنایی که از فعالیت‌های صنفی - سیاسی در دانشکده شروع شده بود در تداوم و تکامل خود در سال ۴۷ به رابطه‌ی منظم تشکیلاتی با مجاهدین خلق ارتقا یافت[۱]و در همین مقطع بود که ذوالانوار به عضویت سازمان مجاهدین خلق درآمد.[۳]

کاظم ذوالانوار در مدتی که در دانشکده بود شروع به فعالیت‌هایی در رابطه با مجاهدین کرد و یک هسته‌ی فعال در دانشکده‌ی کشاورزی تشکیل داد. او بعد از خاتمه‌ی تحصیلات به خدمت سربازی رفت و در دوران سربازی به صورت افسر وظیفه در مشهد در یک واحد کشاورزی وابسته به ارتش شروع به فعالیت کرد.[۱]

دستگیری و فرار

ضربه و حمله‌ی ساواک در شهریور ۱۳۵۰ به سازمان مجاهدین خلق ایران منجر به دستگیری تعدادی از مجاهدین از جمله کاظم ذوالانوار شد. در مهر ماه همان سال، مأموران ساواک او را در حالی که دوران سربازی خود را می‌گذراند و بی‌خبر از ضربه به سازمان و دستگیری بقیه‌ی اعضای در تهران بود، در مشهد دستگیر کرده و قصد انتقال او به اداره‌ی ساواک را داشتند. ذوالانوار توانست در میانه‌ی راه از یک فرصت استفاده کرده و با اغفال و زدن ضربه‌ای به مأمورین داخل اتوموبیل موفق به فرار شود.

بدین ترتیب او از معدود کسانی بود که مثل احمد رضایی، مجید شریف واقفی و محمود شامخی توانست از ضربه‌ی شهریور ۵۰ ضمن درگیری جان سالم به در برد.[۱]

زندگی مخفی و شروع عملیات مسلحانه

کاظم ذوالانوار از شهریور ۱۳۵۰ به زندگی مخفی روی آورد و به صورت حرفه‌ای به مبارزه و فعالیت ادامه داد و در کنار سایر اعضای مجاهدین ‌همچون احمد و رضا رضایی، شروع به بازسازی سازمان پس از دستگیری‌های گسترده در تابستان و پاییز ۱۳۵۰ کرد. وی به عضویت کادر مرکزی درآمد و به رشد سازمان در آن سال‌ها کمک کرد.

او در بسیاری از عملیات شخصاً شرکت می‌کرد و در بعضی از آن‌ها فرماندهی عملیات را به عهده داشت.

دستگیری مجدد و زندان

کاظم ذوالانوار در ۱۲ مهرماه ۵۱ هنگامی که سر یک قرار سازمانی حاضر شده بود در محاصره‌ی پلیس قرار گرفت و با اصابت یک تیر به پایش مجروح شد. او در این هنگام کوشش کرد که با شلیک یک تیر به شقیقه‌ی خود مانع از این شود که زنده به چنگ دشمن بیفتد اما به علت رعشه‌ی ناشی از تیر پلیس نتوانست تیر را به محل مورد نظر شلیک کند و در نتیجه تیر به فک او اصابت کرد و ذوالانوار زنده ماند. عناصر ساواک مدت‌های مدید او را زیر شدیدترین شکنجه‌ها قرار دادند.

بعد از بازجویی‌های اولیه و شکنجه در کمیته‌ی مشترک، او را در حالی که مجروح بود به سلول‌های انفرادی زندان اوین فرستادند. ذوالانوار مدت‌ها درسلول انفرادی به سر برد و سپس به بند ۲ زندان اوین منتقل شد.

کاظم ذوالانوار در کمیته مشترک

وی با وجود این‌که در مرکزیت سازمان بود و اطلاعات بسیاری داشت، در زیر شکنجه سخنی نگفت. او که در بسیاری از عملیات و فعالیت‌های سازمان شرکت مستقیم داشت خود را به عنوان یک فرد وابسته به سازمان مجاهدین معرفی کرد که به تازگی شروع به فعالیت کرده است و نقش خود را صرفاً در حد پخش اعلامیه اعلام کرد. کاظم ذوالانوار در دورانی که در اسارت به سر می‌برد توانست ساواک را فریب دهد و در حالی که یکی از عناصر اصلی فعالیت‌های زندان بود، خود را یک زندانی بی‌آزار و عادی جلوه دهد.

او ازجمله توانست آدرس و محل کار نیک‌طبع بازجوی کمیته‌ی مشترک را که متخصص شکنجه‌ی جنسی دختران و زنان بازداشت شده بود به دست آورده و به نفرات بیرون زندان داده و توصیه‌ی مجازات وی را بکند.

ذوالانوار هم‌چنین آدرس محل زندگی سرگرد منصور زمانی رئیس زندان قصر را نیز به دست آورد و به مجاهدینی که در بیرون از زندان فعالیت می‌کردند داد. مجازات او در برنامه‌ی کار سازمان مجاهدین بود اما با ضرباتی که سازمان در سال ۵۴ دریافت نمود موفق به اجرای آن نشد.

کاظم ذوالانوار درمدتی که زندان بود، در رابطه با بیرون از زندان، کارهای بسیاری انجام داد. درسال ۵۳ هنگامی که درنقل و انتقالات زندان مدارکی دال بر فعالیت وی به دست آمد، ساواک متوجه شد که چه فرد مهمی را در اسارت دارد و به‌دنبال آن شکنجه‌گران کمیته‌ی مشترک، او را به زیر شکنجه بردند.

از او روابط داخل زندان و هم‌چنین رابطه‌ی داخل زندان با بیرون از زندان را می‌طلبیدند. از او می‌خواستند اعتراف کند تا سایر نفرات را نیز به میدان تیر ببرند و بگوید که چگونه و با هم‌کاری چه کسانی شناسایی سرگرد زمانی و طرح ترور علیقلی نیک‌طبع، شکنجه‌گر کمیته و تیمسار رضا زندی‌پور، رئیس کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری را تهیه کرده است. رژیم شاه می‌خواست از این طریق یکی از نفرات کادر مرکزی سازمان مجاهدین را که درسالیان پیش تحت فشار بین‌المللی نتوانسته بود به قتل برساند، به میدان تیر بفرستد.

ذوالانوار با آگاهی از این مساله تمام مسئولیت‌ها را خود تقبل کرد. او می‌گفت این‌ها را خودم طراحی کرده‌ام و خود من نیز مسئول هستم و از آوردن و افشای نام سایرین که دراین برنامه‌ها شرکت مستقیم داشتند خودداری کرد. ذوالانوار تا هنگامی که در کمیته‌ی مشترک ضد خرابکاری بود مورد شکنجه‌ها و آزار و اذیت بسیاری قرار گرفت.[۱]

خسرو گلسرخی در همان مدتی که در زندان همراه او بود، به شدت تحت تأثیر او قرار گرفت و آثار اندیشه‌ی اسلام که در دفاعیات گلسرخی هم هست از تأثیرات هم‌نشینی او با کاظم ذوالانوار است.[۴]

ذوالانوار با وجود این که به خاطر تیری که به پایش خورده بود، استخوان‌های پایش معیوب بود و امکان راه رفتن برای وی به سختی میسر می‌شد، هیچ‌گاه دویدن صبح‌گاهی را در زندان ترک نکرد و با پاهای لنگان، به دویدن می‌پرداخت.[۱]

علت اصلی خشم ساواک نسبت به او، که درنهایت باعث تیرباران او شد، مشخص شدن فعالیت‌ها و اقدامات وی بعد از دستگیری و در زندان بود.[۴]

تیرباران

در ۳۰ فروردین ۱۳۵۴، کاظم ذوالانوار و مصطفی جوان خوشدل که هر دو از مجاهدین بودند به هم‌راه ۷ تن از چریک‌های فدایی شامل بیژن جزنی، محمد چوپان‌زاده، مشعوف کلانتری، احمد جلیل افشار، حسن ضیا ظریفی، عباس سورکی و عزیز سرمدی در تپه‌های اوین تیرباران شدند.[۵]

صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین
صحنه بازسازی شده از تیرباران کاظم و مصطفی و ۷ فدایی در اوین

روزنامه‌ها فردای آن روز خبر کشته شدن جزنی و یارانش را با تیتر «۹ زندانی در حین فرار از زندان کشته شدند» پوشش دادند اما حقیقت ماجرا تا زمان وقوع انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ مسکوت ماند. زمانی که به دنبال دستگیری و محاکمه‌ی اعضای ساواک مشخص شد بیژن جزنی و یارانش نه در هنگام فرار که به وسیله‌ی مأموران به تپه‌های اوین برده شده و در آن‌جا به رگبار گلوله بسته شده‌اند.[۶]

بهمن نادری‌پور، معروف به تهرانی، شکنجه‌گر و سربازجوی ساواک و سرپرست زندان سیاسی اوین، در شب اول خرداد ۱۳۵۸، در دادگاه به قتل این افراد اعتراف کرد و گفت:

«رضا عطارپور یا همان حسین‌زاده تلفنی به من اطلاع داد که کاظم ذوالانوار را به بازداشت‌گاه اوین منتقل نمایم. در آن موقع سرهنگ وزیری رئیس زندان اوین بود… شعبانی (حسینی) و رسولی… زندانیان را از زندان اوین تحویل می‌گیرند و ما هم در قهوه‌خانه‌ی اکبر آوینی، در نزدیکی بازداشت‌گاه، منتظر می‌شویم و با سرهنگ وزیری به محل می‌رویم… رسولی و حسینی زندانیان را تحویل گرفته و سرهنگ وزیری درحالی که لباس نظامی به تن داشت، خود را آماده‌ی کارزار با عده‌ای کرده بود که هم دستشان بسته بود و هم چشمشان. با راهنمایی او و به‌دنبال مینی‌بوسِ حامل زندانیان، به بالای ارتفاعات بازداشت‌گاه اوین رفتیم… زندانیان را پیاده کرده، به‌ردیف، روی زمین نشاندند، درحالی که دست‌ها و چشمانشان بسته بود… اولین کسی که رگبار مسلسل یوزی را به سوی آن‌ها بست، سرهنگ وزیری بود و از آن جایی که گفتند همه باید شلیک کنند، همه شلیک کردند…سعدی جلیل اصفهانی بالای سر همه رفت و تیر خلاص را شلیک کرد…»[۷]

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ ۱٫۵ نشریه مجاهد ش ۴۴ - به مناسبت سالروز شهادت مجاهد شهید کاظم ذوالانوار
  2. تاریخ شفاهی ایران - مقاله «یادی از نامی که ماند»
  3. نشریه مجاهد ش ۱۱۶ - گرامی باد خاطرهٔ شهدای مجاهد خلق در 30 فروردین
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ نشریه مجاهد ش ۳۸۳ - مقاله «…و از خونشان سیلابها برخاست، گرامی باد خاطره تابناک شهیدان 30فروردین»
  5. سازمان مجاهدین خلق ایران - زندان اوین
  6. تاریخ ایرانی - 30 فروردین، بیژن جزنی تیرباران شد
  7. روزنامه اطلاعات - اول خرداد ۱۳۵۸